Előadások, könyvbemutatók, kiállítás a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Kultúra

Neves filmes szakemberek tartanak előadásokat az október 17. és 22. között a szolnoki TISZApART Moziban zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon, ahol könyvbemutatókkal, kiállítással is várják az érdeklődőket – közölték a szervezők közleményben az MTI-vel.

Október 18-án, szerdán kora délután Gózon Franciso venezuelai-magyar filmoperatőr-rendező tart előadást az operatőrök munkájáról, október 20-án, pénteken kora délután pedig Tóth Barnabás filmrendező legújabb filmje, a Mesterjátszma kapcsán tart elemző előadást arról, hogyan meséli el a látvány a történetet. A csavaros pszicho-thriller elemzése kapcsán a nézők betekintést kaphatnak a film írásába és olvasásába is. Lesznek werkképek és videók, mood-board és vizuálistrükk-elemzés is.

Október 21-én kora délután a 24 című sorozat látványtervezője, Joseph Hodges Látványtervezés – nem agysebészet címmel tart előadást, amelyben a CGI felemelkedését tárgyalja a filmekben és a televíziós produkciókban.

Mint írták: az előadásokat az október 20-29. között zajló Production Design Week keretében szervezik. A rendezvénysorozat a világ minden tájáról kapcsol össze szakmai programokat, amelyek a filmes látványtervezésre fókuszálnak. Ebben az időszakban 25 ország 45 városában zajlanak szakmai programok. Mindhárom mesterkurzushoz kísérő vetítés is kapcsolódik az előadások napján délelőtt a szolnoki TISZApART Moziban.

Október 20-án délután három kötettel ismerkedhet meg a közönség.  A Magyar animációs alkotók II. című kiadványról azt írták, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017-ben indította útjára a Documenta Artis című sorozatát, amelynek második kötete tizenkilenc ismert és elismert magyar animációs alkotót szólaltat meg.    A magyar filmfesztiválok helyzetével foglalkozó Filmfesztiválkörkép című könyv az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelent meg, szerkesztője Kollarik Tamás. A FilmHungary könyvkiadó a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatának újabb kötetét jelenteti meg Pressburger Imre – Egy forgatókönyvíró élete és halála címmel.

Együttműködő Filmmúzeum és Örökség Filmfesztivál címmel tartják a fesztivál ideje alatt a CineEuroConnect Kiállítást, amely személyes tárgyak változatos gyűjteményét mutatja be, illetve a filmtörténet és az emberi kapcsolatok “gazdag szövevényét” tárja a látogatók elé – közölték. A projekt a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban című nemzeti kulturális program része.

Az Alexandre Trauner fesztiválon tíz játékfilm versenyez a legjobb látványtervezés díjáért október 17-22. között Szolnokon. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg. Részletes program: www.ataff.hu

(MTI)