Konferencia Európa jövőjéről: plenáris ülésen vitatják meg a polgári vitacsoportok ajánlásait

Európa

A január 21-22-i plenáris ülés két, európai polgárokból álló vitacsoport 90 ajánlását vitatja meg többek között a jogállamiság és az éghajlatváltozás témájában.

A plenáris ülés résztvevői az „Európai demokrácia/Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság” és az „Éghajlatváltozás, környezetvédelem és egészségügy” témákkal foglalkozó vitacsoportok ajánlásait, valamint a nemzeti polgári vitacsoportok kapcsolódó javaslatait tekintik át.

Eddig ez a két európai polgári vitacsoport véglegesítette az Európa előtt álló jelenlegi és jövőbeli kihívásokra vonatkozó ajánlásait azt követően, hogy kétszáz, különböző korú és hátterű tagjuk személyesen és online megvitatta és elfogadta azokat:

Ezt a 90 javaslatot, valamint a nemzeti polgári vitacsoportok kapcsolódó ajánlásait terjesztik elő és vitatják meg a konferencia január 21–22-én Strasbourgban (Franciaország) tartandó plenáris ülésén.

Időpont: 2022. január 21., péntek – január 22., szombat (előkészítő ülésekkel, a munkacsoportokkal, politikai találkozókkal együtt)

Helyszín: Európai Parlament, Strasbourg, helyszíni és távolból történő részvétellel

A konferencia megnyitásakor a résztvevők megemlékeznek David Sassoliról, az Európai Parlament január 11-én elhunyt elnökéről. A teljes napirend itt érhető el.

Háttér

A konferencia plenáris ülése megvitatja mind a nemzeti, mind az európai polgári vitacsoportok ajánlásait, valamint a többnyelvű digitális platformon közzétett ötleteket, témák szerint csoportosítva. A vita nyitott, nincs előre meghatározott kimenetele. A plenáris ülés konszenzus alapján terjeszti javaslatait a vezető testület elé. Ez utóbbi a plenáris üléssel teljes együttműködésben és teljes átláthatóság mellett készít jelentést. A vitacsoportok 80 polgárt választottak ki (20-at minden vitacsoportból), ők képviselik a vitacsoportot a konferencia plenáris ülésén. Ezek a képviselők az október 23-án Strasbourgban tartott második plenáris ülésen kezdték meg mandátumukat. A plenáris ülés résztvevőiről, céljáról és munkájáról további információk a konferencia plenáris ülésének weboldalán olvashatók, ahol a hétvégére vonatkozó dokumentumok le is tölthetők.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia sarokkövének számító négy európai polgári vitacsoport a polgárok által irányított folyamat. Tanácskozásaik során figyelembe veszik a polgárok Európa-szerte, a többnyelvű digitális platformon keresztül és a tagállamokban tartott rendezvényeken gyűjtött hozzászólásait. Az eseményeken prominens tudományos szakemberek és más szakértők előadásaira is sor kerül.

A plenáris fórum összetétele

A plenáris üléseken a Parlament 108 küldötte mellett a Tanács 54 (tagállamonként 2), a Bizottság 3 és a nemzeti parlamentek 108 képviselője vesz részt egyanrangú félként, valamint 108 európai polgár. A polgári csoportosulások részéről az európai polgári vitacsoportok képviseletében 80 fő, a nemzeti vitacsoportok és rendezvények képviseletében 27 (tagállamonként 1) fő, valamint az Európai Ifjúsági Fórum elnöke vesz részt a tanácskozásokon. Rajtuk kívül jelen van a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 18-18 képviselője, a regionális és helyi hatóságok 6-6 megválasztott képviselője, a szociális partnerek 12 képviselője, valamint a civil társadalom 8 képviselője is.