Koncerteznek a szegedi szimfonikusok.

Csaknem háromezer fiatal ismerheti meg Háry János történetét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjein

Kultúra

Csaknem háromezer fiatal ismerheti meg Háry János történetét Kodály Zoltán zenéjén keresztül keddtől csütörtökig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjein.

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartandó előadásokon a Szolnoki Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolák ötödik és hatodik osztályos diákjai vesznek részt a Lázár Ervin program keretén belül – közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. kedden közleményben az MTI-vel. A három nap mindegyikén két délelőtti időpontban lépnek fel a fiatalok előtt – írták.

A koncerteken Kanai Toshifumi és Bolyky Zoltán vezényel, a narrátor Finta Zoltán. A szimfonikusok előadásain homokanimáció segítségével vizuálisan is megjeleníti a közönség előtt a nagyotmondó obsitos történetét Nagy Katalin Matild grafikusművész.

Az együttes az élőzenei produkcióival arra törekszik, hogy segítse a zenei nevelés megalapozását és élményszerű betekintést adjon a komoly- illetve klasszikus zene világába – írták, megjegyezve: a Szolnoki Szimfonikusok programjában számos ifjúsági hangverseny szerepel idén is, együttműködve más szervezetekkel.

A közleményben szerepel, hogy Háry János, a nagyotmondó obsitos a valóságban is létezett. A költő Garay János személyesen is ismerte, és róla mintázta humoros költeményének címszereplőjét. Kodályt eredetileg egy egyfelvonásos játék zenei betétszámainak megírására kérték föl, de kezdeményezésére egész estés zenés játékká egészült ki a történet. Az így született, öt kalandból álló daljáték legjellegzetesebb dallamaiból 1927-ben Kodály összeállított egy hattételes zenekari szvitet – olvasható.

(MTI)