Magyar- és Lengyelország: az EP több uniós lépést vár a közös értékek védelmében

Európa

A Parlament csütörtökön felszólította a Tanácsot és a Bizottságot, hogy tegyen többet az uniós értékek magyarországi és lengyelországi helyzetének romlása ellen.

  • A Parlament „valódi elkötelezettséget” és „érdemi előrelépést” vár a Tanácstól
  • A tagállamoknak gyorsan elfogadott, egyértelmű határidőkkel ellátott ajánlásokat kellene kapnia
  • Nincs szükség egyhangú döntésre ahhoz, hogy megállapítsák: fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata
  • Amíg nincs előrelépés, ne hagyják jóvá a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz nemzeti terveit

A képviselők a 426 szavazattal, 133 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban üdvözlik, hogy a Tanács francia elnöksége újrakezdte a Szerződés 7. cikk 1. bekezdése alapján tartott meghallgatásokat, de sürgetik a Tanácsot, hogy mutasson „valódi elkötelezettséget” az európai értékek védelmét célzó eljárásban való „érdemi előrelépés” iránt. A képviselők elfogadhatatlannak nevezik, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletét nem hajtja végre. Leszögezik: minden tagállamnak tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat.

A meghallgatásoknak eredménnyel kell járnia

A képviselők szerint a meghallgatásoknak objektívebbnek, szorosabban a tényeken alapulónak és átláthatóbbnak kellene lenniük. Azokat rendszeresen, strukturáltan és nyíltan kellene megszervezni, és azoknak az érintett tagállam számára egyértelmű határidőkkel ellátott, gyorsan elfogadott és konkrét ajánlásokat kellene eredményezniük. A Parlament kiemeli: „a Tanácsban nincs szükség egyhangúságra” ahhoz, hogy megállapítsák: egy tagállamban egyértelműen fennáll a kockázata az uniós értékek súlyos megsértésének.

A képviselők ismét felszólítják a Tanácsot, hogy az eljárás minden szakaszában – az eddigi gyakorlattal ellentétben – haladéktalanul és teljes körűen tájékoztassa a Parlamentet. Megismétlik: szükség van az uniós értékekkel foglalkozó, átfogó uniós mechanizmusra, és sajnálatukat fejezik ki, hogy két másik uniós intézmény nem hajlandó tárgyalásokat kezdeni erről az eszközről.

Ideje minden eszközt bevetni az uniós értékek védelme érdekében

A Bizottságnak is van még mit tennie, mondja a Parlament, megjegyezve, hogy ugyan az intézmény Magyarország ellen áprilisban hivatalosan elindította a feltételességi mechanizmust, Lengyelország ellen nem indult eljárás. A képviselők elvárják a Tanácstól, hogy az kiemeltként kezelje az ügy sikeres lezárását.

A képviselők mindkét intézményt felszólítják, hogy ne hagyják jóvá Magyarország és Lengyelország a helyreállítási és rezilienciaépítési forrásokhoz kapcsolódó nemzeti terveit. Erre csak akkor kerülhet sor, ha mindkét ország maradéktalanul végrehajtja az európai szemeszter valamennyi, a jogállamiság területére vonatkozó országspecifikus ajánlását és az összes, őket érintő bírósági ítéletet.

A keddi vita magyar felszólalója

Hidvéghi Balázs (független)

Háttér

A Tanács francia elnöksége a 7. cikk szerinti eljárás keretében februárban meghallgatta Lengyelországot, a magyar kormány meghallgatására júniusban kerül sor.  Az Európai Bizottság 2017 decemberében az uniós szerződés 7. cikk 1. bekezdése alapján eljárást indított Lengyelországgal szemben a jogállamiság és az uniós értékek megsértésének kockázata miatt. A lépést a Parlament 2018 márciusában támogatta. Magyarország esetében a Parlament indította el ugyanezt az eljárást 2018 szeptemberében. Annak ellenére, hogy a helyzet mindkét országban csak romlott, a Tanács nem lépett tovább az eljárásban azzal, hogy napirendjére tűzi az uniós értékek megsértésének súlyos kockázatáról szóló szavazást.