Mesterséges intelligencia: a Bizottság új szabályok és intézkedések bevezetését javasolja a csúcsminőség és a bizalomépítés érdekében

Európa

Az Európai Bizottság új szabályokat és intézkedéseket terjesztett elő annak érdekében, hogy Európa a megbízható mesterséges intelligencia globális központjává váljon. A mesterséges intelligenciára vonatkozó új jogi keret és a tagállamokkal összehangolt új terv együttesen garantálni fogja az emberek és a vállalkozások számára a biztonságot és az alapvető jogok érvényesülését, egyúttal pedig Unió-szerte előmozdítja a mesterséges intelligencia térnyerését, a beruházások létrejöttét és az innovációt.

A mesterséges intelligenciáról szóló új rendelet azt hivatott garantálni, hogy az európai emberek bizalommal viseltessenek a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségek iránt. A rendelet arányos és rugalmas szabályokat fektet le, melyek kezelni tudják majd a mesterségesintelligencia-rendszerek által jelentett sajátos kockázatokat, és olyan követelményeket határoz meg, melyek a legszigorúbbak a világon. Az új szabályokat mindegyik tagállamban azonos módon, közvetlenül kell majd alkalmazni. A Bizottság azt javasolja, hogy az új szabályok betartását az illetékes nemzeti piacfelügyeleti hatóságok felügyeljék. A szabályozás kockázatalapú megközelítésen alapul, és differenciált előírásokat fogalmaz meg négy különböző kockázati szint mentén:

  • Az elfogadhatatlan kockázatot jelentő rendszereket – amelyek egyértelműen veszélyeztetik az emberek jogait, biztonságát, és megélhetését – a rendelet be fogja tiltani.
  • A magas kockázatot jelentő rendszerekre szigorú előírások vonatkoznak majd, amelyeket már a forgalombahozatal előtt is be kell tartani.
  • A korlátozott kockázatot jelentő rendszereknek egyedi átláthatósági előírásoknak kell majd megfelelniük.
  • A minimális kockázatot jelentő rendszereket kötöttségek nélkül lehet majd alkalmazni.

A mesterséges intelligenciára vonatkozó összehangolt terv felvázolja, milyen szakpolitikai változtatásokra és beruházásokra van szükség tagállami szinten ahhoz, hogy Európa vezető szerepet töltsön be az emberközpontú, fenntartható, biztonságos, inkluzív és megbízható mesterséges intelligencia fejlesztésében. A terv ezen túlmenően arra irányul, hogy ösztönözze a nemzeti mesterségesintelligencia-stratégiák végrehajtását, a széttagoltság megszüntetését és a globális kihívások kezelését. A gépipari termékekre vonatkozó új biztonsági szabályok kidolgozására is ennek a törekvésnek a jegyében, a felhasználói bizalom növelése érdekében került sor.

Ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciára és a gépipari termékekre vonatkozó európai megközelítésről szóló új szabályok életbe lépjenek, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak el kell fogadniuk a ma előterjesztett jogszabályjavaslatokat. Ezzel párhuzamosan a Bizottság együttműködik a tagállamokkal az összehangolt tervben bejelentett intézkedések végrehajtása érdekében.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.