A Bizottság nyilvántartásba veszi a „Köztisztviselői csereprogram” és a „Zöld kerteket a háztetőkre” európai polgári kezdeményezéseket

Európa

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Köztisztviselői csereprogram” és a „Zöld kerteket a háztetőkre” elnevezésű európai polgári kezdeményezéseket.
A „Köztisztviselői csereprogram” kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy indítson képzési és csereprogramot az Európai Unió tagállamainak köztisztviselői számára. A program a szervezők elképzelése szerint azt hivatott lehetővé tenni, hogy a köztisztviselők 2–12 hónapot egy másik tagállam hasonló intézményénél töltve szakmai tapasztalatot szerezhessenek. A „Zöld kerteket a háztetőkre” kezdeményezés szervezői pedig azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság segítse elő tetőkertek létrehozását a vállalatok épületeinek tetején. A tetők hasznosítása segítené a környezet védelmét.

A Bizottság jogi szempontból elfogadhatónak ítéli mindkét kezdeményezést, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött. A mai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak hat hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.
Az európai polgári kezdeményezés indulása óta a Bizottság összesen 78 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.