Koronavírus – Több mint százmilliárd koronára nő a cseh költségvetési hiány

Európa

A cseh költségvetés idei hiánya a koronavírus-járvány következményei miatt meg fogja haladni a százmilliárd koronát – közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter pénteken Prágában. A parlament által jóváhagyott idei hiány 40 milliárd korona.

A cseh pénzügyi tárca már csütörtökön jelezte, hogy a tervezett költségvetési hiány a kialakult helyzetben nem tartható, és várhatóan több tíz milliárd koronával nagyobb lesz. A minisztérium azt ígéri, hogy a költségvetés módosításának tervezetét napokon belül a kormány elé terjeszti.

“A kiindulási pozíciónk jó. Ennek ellenére olyan hatalmas kiadások lesznek, és olyan nagy lesz a bevételkiesés, hogy módosítani kell a költségvetést. Állandóan számolunk, és már most biztos, hogy a hiány meg fogja haladni a 100 milliárd koronát” – nyilatkozta Schillerová a közszolgálati hírtelevíziónak (CT24).

A cseh költségvetés hiánya legutóbb 2012-en haladta meg a 100 milliárd koronát, 101 milliárd volt.
A legmagasabb költségvetési hiányt 2009-ben mutatták ki, amikor a világgazdasági válság következményeként 192 milliárd koronára nőtt.

Alena Schillerová azt mondta, hogy a hiányt állami értékpapírok kibocsátásával tervezik fedezni. Gazdasági és pénzügyi szakértők szerint tekintettel a cseh gazdaság állapotára és kitűnő rating-besorolására Prága ezt nagyobb gond nélkül megengedheti magának. “Annak ellenére is, hogy az idei hiány a GDP néhány százaléka lesz, a többi európai országgal összevetve Csehország közadóssága nagyon alacsony. Csehország számára így nem lesz probléma pénzhez jutni” – vélte Jakub Seidler, az ING Bank vezető gazdasági szakértője.
Hasonló álláspontra jutott pénteken Prágában az Állami Költségvetési Tanács is.