Hazánkban minden tizedik ember vesebeteg

Egyetem

Tízezer vesebeteget gondoz a Debreceni Egyetem Nephrológiai Tanszéke, és mintegy száz vesepótló kezelést végeznek havonta az intenzív osztályokon.

– A Debreceni Egyetemen a vesepótló kezelések mindegyik eljárását bevezették, és külföldi kollégák is tanulják ezeket a Nephrológiai Tanszéken. Ott vagyunk az intenzív osztályokon fekvő, komoly műtéten átesett betegek mellett, hiszen kétharmaduknál alakul ki akut vesekárosodás. Naponta 3-9 szervpótló kezelést végzünk úgy, hogy az eszközöket visszük a beteghez, és nem a pácienst szállítjuk át a terápiára – ismertette Balla József tanszékvezető egyetemi tanár a tanszék innovatív terápiás lehetőségeit a XX. Debreceni Nephrológiai Napok sajtótájékoztatóján.

Az idült vesebetegség lappangva, tünetek nélkül jelenik meg, és hazánkban minden tizedik embert érint. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés önmagában is népbetegség, ám ezek következtében nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus vesebetegség is.

– Magyarországon 58 dialízis központ van, ám kevés az olyan intézmény, ahol a debrecenihez hasonlóan minden egy helyen, egy tanszék irányítása alatt áll – emelte ki Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főszervezője.

Hazánkban az egymillió vesebetegből mintegy hétezren részesülnek dialízisben és körülbelül háromezren élnek átültetett vesével.

– Sok pácienst a vesebetegség korai szakaszában elveszítünk, melyben a megváltozott csontanyagcsere-zavar is szerepet játszik. Bizonyított, hogy a túlzott foszfátbevitel a vesebetegek esetében növeli a halálozást, azonban az egészséges szervezetben is hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedéshez. A modern konyhatechnológia révén a fagyasztott és félkész ételekkel a javasolt mennyiség többszörösét is bevihetjük szervezetünkbe – emelte ki az idei konferencia egyik fő témáját Mátyus László egyetemi docens.

A jubileumi konferencia megnyitóján a Nephrológiai Tanszék által adományozott Magyar Nephrológiáért Életműdíjat kimagasló iskolateremtő munkásságáért Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének Széchenyi-díjas professzora, a vese világnap kezdeményezője vette át.

A Debreceni Egyetem Elméleti Tömbjében június 1-4. között az orvosi és ápolói továbbképzésen több mint száz előadás segítségével tekintik át a szakemberek a nephrológia legaktuálisabb kérdéseit.
unideb.hu