Mesterséges intelligencia

Tanácsadó cég: 120 év múlva minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz

Világ

A mesterséges intelligencia szakértői 50 százalékos valószínűséggel arra számítanak, hogy 2060 körül a gépek minden feladatot jobban és olcsóbban tudnak majd elvégezni, mint az emberi munkaerő; 2140 körülre minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz – áll a Roland Berger, német stratégiai tanácsadó cég tanulmányában.

Az új digitális technológiák más innovációk “támogatójaként” működhetnek. A kvantum-számítástechnika szinte korlátlan számítási teljesítményt biztosítva lehetővé teheti az új technológiák alkalmazását különböző ágazatokban – írták az MTI-hez eljuttatott, a tanulmány egy részét ismertető közleményükben.

A növekvő adatmennyiség lehetővé teszi a mesterséges intelligencia folyamatos optimalizálását, a humán erőforrásokat növekvő arányban fogják kiegészíteni – bizonyos ágazatokban felváltani – a mesterséges intelligenciával támogatott gépek, intelligens robotok és hibridek.

2030-ra a mesterséges intelligenciát az egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére fogják használni olyan eszközökkel, mint a fejlett előrejelző alkalmazások, a virtuális ápolási asszisztensek és az intelligens viselhető eszközök.

A gyártásban egyre több intelligens rendszer lesz 2030 és 2040 között, amelyek a fogyasztói termékigényre optimalizálódnak, és a termékeket költséghatékonyabban és kevésbé környezetszennyező módon állítják majd elő.

2050-re az MI-technológia érzelmekből fog olvasni, hogy személyre szabja az egyes ügyfélélményeket. Az érzékelők képesek lesznek az arckifejezések azonosítására, és a MI segítségével szinkronizálhatók lesznek az ügyfél más adatforrásaival.

Minden iparág elmozdul az automatizálás irányába – a munkavégzés komplexitásától függően a robotok vagy kiegészítik vagy helyettesítik az embert.

Az egyik első ilyen terület a tanulmány szerint a közlekedés, amelyben a mesterséges intelligencia által vezérelt autonóm járművek (AV) könnyebben helyettesítik majd a személygépkocsi-, taxi- és furgonvezetőket. Az előrejelzések alapján több mint négymillió munkahely szűnik meg a gyors átállás során, amely öt éven belül elkezdődik.

A Roland Berger az egyetlen európai eredetű stratégiai tanácsadó cég, amely független cégként kizárólag partnerei tulajdonában van. Minden jelentős piacon jelen van, 50 irodával és 2400 alkalmazottal rendelkezik.

(MTI)