Miért beszélünk még mindig a 93. Oscarról?

Világ

Minden idők legsokszínűbb Oscarján Anthony Hopkins nyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, az ázsiai Chloé Zhao lett a legjobb rendező és a filmje a Nomadland másik két kategóriában is győzelmet aratott. A makeup és hairstyling díjnál történelmi diadal született azzal, hogy két női, fekete designer – Mia Neil és Jamika Wilson (valamint Sergio Lopez-Rivera) – vihette haza az aranyszobrot. Ezek az idei Oscar-gála legfontosabb tudnivalói, de az első – és reméljük utolsó – pandémia-Oscarra több dolog miatt is emlékezni fogunk. 

Nehéz feladattal néztek szembe a szervezők, amikor úgy döntöttek, hogy a járvány ellenére belevágnak a 93. Oscar megszervezésébe. És ha a gépezet egyszer beindul, akkortól kezdve nincs megállás, hiszen a szervezés egy hatalmas stáb, közel egy éves megfeszített munkájával jár. Óvatosságból ugyan hónapokat toltak a szokásos januári-februári időponton, mert bizonyára abban bíztak a szervezők, hogy 2021. április végére már nem lesz életben semmilyen korlátozás, de a számításuk csak félig volt helyes, így kénytelenek voltak kompromisszumokat kötni.

Az első ilyen és legszembetűnőbb kompromisszum a “Zoom In” szabály volt. Ami azt jelentette, hogy a szervezők egyszerűen nem járultak hozzá a jelöltek Zoom-os részvételéhez. A Los Angeles-i helyszín mellett világszerte több más helyszínen is voltak hivatalos Oscar partik – például Londonban, Dublinban és Párizsban is – és a szervezők arra kérték a jelölteket, hogy a hozzájuk legközelebb eső helyszínt próbálják elérni és jelenjenek meg személyesen. Ha valaki mégsem tudott részt venni az eseményen, de díjat nyert, akkor nem volt lehetősége Zoom-on bejelentkezni és megtartani a beszédét. Így történhetett meg, hogy a 83 éves Anthony Hopkins, a főkategória győztese egy árva szóval sem tudta kommentálni a második Oscar-díját, mivel éppen a macskájával volt otthon Wales-ben. A színész se Londonba, se Dublinba nem akart/tudott elutazni az Oscar miatt és ez hajlott kora és járvány miatt talán ez érthető is. És egyébként sem ő számított a nagy esélyesnek hanem a tavaly fiatalon elhunyt Chadwick Boseman, aki postomus-díjat kaphatott volna így.  A győzelem mindenkit meglepett, még magát az Akadémiát is, akik a “Zoom in” szabállyal és a nem várt győzelemmel egyszerűen ügyetlenül fejezték be a műsort.

A színésznők is kitettek magukért. Glenn Close a “Da Butt” dance – el vonult be az Oscarok történetébe.  Produkciója egy pillanatra mindenkit meglepett, de a színésznő fenékrázós tánca végül nagy karriert futott be az Interneten és a színésznőhöz is záporoztak a kérdések. A gála utáni másnap reagált a Giphy-vé vált performanszára és bevallotta, hogy teljesen spontán előadást láthatott a gála közönsége.

Halle Berry ezúttal ezúttal vadonatúj bob-frizurájával vonta magára a figyelmet és egyáltalán nem aratott osztatlan sikert a rajongói körében. Az egykori James Bond-lány másnap két emojival reagálta le az egyik róla készült YouTube-paródiát, amelyben egy szakállas férfi parókában utánozza a színésznőt. Halle jól vette a kifigurázást, klasszikusan egy szomorú és egy nevetős emojival üzente meg a shakespearei bölcsességet, hogy “Színház az egész világ!”. Az Oscar meg pláne.

Idén az újságírók is hozzájárultak a pandémia-Oscar fejthetetlenségéhez. A sajtószoba díjazott-interjúi pontosan azt tükrözték, amilyen maga a gála volt.

A legmegdöbbentőbb hibát a dél-afrikai HFPA-tag újságíró, Margaret Gardiner követte el, aki a Judas and the Blach Messiah című filmért “Legjobb férfi mellékszereplő” kategóriában Oscar-díjat nyert Daniel Kaluuya-t egyszerűen összekeverte a kategóriában szintén jelölt, Leslie Odom Jr.-al. Az újságíró – miután azzal vezette fel a kérdést, hogy a színész karrierjét a kezdetektől követi – azt kérdezte Daniel Kaluuya-tól, hogy milyen volt Regina King rendezővel dolgozni. A kérdésben csupán annyi volt a hiba, hogy a Judas and the Black Messiah nem a szóban forgó rendezőhöz köthető, mert azt Shaka King rendezte. Regina King a One Night in Miami… film rendezője, amelyért kiérdemelte Leslie Odom Jr. az Oscar-jelölést. A díjat viszont nem ő nyerte el.

Ezt más csak tetézte, amikor a Oscar-díjat szorongató Youn Yuh Jung színésznőhöz az volt a legfontosabb kérdése az Extra Magazin tudósítójának, hogy  milyen volt a díjat átadó Brad Pitt illata… A színésznő válasza tökéletesen visszaadta a kérdés mélységét: “Nem szagoltam meg.” – válaszolta.

Ezek után már csak apró malőrnek számított, hogy A Nomadland főszereplője, Frances McDormand – aki nem kívánt résztvenni a díjátadó utáni sajtótájékoztatón –  feltűnt egy percre a képernyőn a legjobb rendezőnek járó díj hivatalos sajtóinterjúján, mert összecserélte a díját a film rendezőjével, Chloe Zhao-val. A színésznő egyszerűen csak besétált a képbe, felkapta a földről a Zhao előtti Oscar-szobrot, ellenőrizte a feliratokat és közölte, hogy tényleg összecserélték. Majd kisétált a képből.

A 93. Oscar – ha nem is a legjobb – de az biztos, hogy az egyik legemlékezetesebb díjátadóként fog bevonulni az Akadémia történetébe.

– Vida Virág