Bíróság, kalapács

Vádat emeltek az óvodás kislányt buszban felejtő sofőr ellen

Rendőrség

A Tiszafüredi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal az 57 éves kunhegyesi férfivel szemben, aki 2022 júniusában egy gyermekeket szállító kisbusz sofőrjeként a gépjárműben hagyott egy 4 éves kislányt. A gyermek, mire rátaláltak, már ájult volt, és hiába szállították azonnal kórházba, pár nap múlva életét vesztette.

A vádirat szerint a férfi megbízási szerződés alapján szállított gyermekeket a környező településekről a Tomajmonostora településen található oktatási intézményekbe.

2022. június 7-én, reggel a vádlott Tiszaderzsen vette fel a 4 éves kislányt az autóbuszra azért, hogy óvodába vigye. A sofőr az autóbusszal Tomajmonostorára hajtott, ahol az általános iskolánál az autóbuszról leszálltak az ott tanuló gyermekek, majd a vádlott ezután nem állt meg az óvoda előtt, hanem az autóbuszon akkor már egyedüli utasként utazó kiskorú sértettel a településen, egy közterületen lévő, fedetlen parkolóba hajtott.

A sofőr 8 óra tájban csukott ajtókkal és ablakokkal, lezáratlan állapotban elhagyta az autóbuszt anélkül, hogy az utasteret kellő alapossággal átvizsgálta volna, így nem vette észre, hogy a kislány még az autóbuszon van.

Az autóbuszban a levegő hőmérséklete a nap folyamán felforrósodott, és a levegőtlenné vált, zárt térben az óvodás kislány eszméletét vesztette. Amikor kora délután rátaláltak az üléseken fekvő gyermekre, az autóbuszban már több mint 50 °C volt.

A gyermek a melegtől hőgutát kapott és – a szakszerű orvosi ellátás ellenére – 3 nappal később elhunyt.

A férfi a rendelkezésére bocsátott utaslista alapján nem győződött meg arról, hogy kit és hova kell szállítania, továbbá a szállítás befejezésekor nem ellenőrizte kellő gondossággal azt, hogy tartózkodik-e még valaki az autóbusz utasterében. Ily módon gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki a gyermek életét, és mulasztásainak következményeként vesztette életét a kislány.

Az ügyészség a férfivel szemben fogházban letöltendő szabadságvesztésre, valamint a személyszállítói tevékenységtől – mint foglalkozástól – történő eltiltásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyben a Tiszafüredi Járásbíróság fog dönteni.