Súlyosabb büntetésért fellebbezett az ügyészség az un. Kun-Mediátor ügyben

Rendőrség

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az ítélet súlyosítását, a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelését, valamint további vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta az un. Kun-Mediátor ügyben.  

Az üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék 2022. január 7-én 10 év börtönbüntetésre, 5.400.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy karcagi nőt. Az elsőfokú bíróság a 68 éves nőt a közügyek gyakorlásától 10 évre, míg a cégvezető foglalkozástól véglegesen eltiltotta, valamint őt és jelenleg felszámolás alatt álló cégét külön-külön 1.587.220.474 forint erejéig vagyonelkobzással is sújtotta.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az ítélet kihirdetésekor indítványozta a bűnügyi felügyelet alatt álló elkövető letartóztatásának elrendelését. Az ügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése nélkül elrejtőzne a hatóságok elől, és tartani kell attól is, hogy folytatná csaknem 14 éven át űzött bűnös tevékenységét. A törvényszék elutasította az indítványt, és a bűnügyi felügyeletet tartotta fenn.  A főügyészség fellebbezett a végzés ellen.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be a törvényszék ítélete ellen is, annak érdekében, hogy a másodfokú bíróság azon bűncselekmények – így további 107 sértett sérelmére megvalósított csalássorozat, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és számvitel rendjének megsértése bűntette – vonatkozásában is mondja ki bűnösnek a vádlottat, amelyek kapcsán a bíróság azzal az indokolással szüntette meg a büntetőeljárást, hogy azoknak a jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett a nő felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége.

A főügyészség fellebbezése az ítélet súlyosítását, a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelését, valamint a vádlott családtagjaival és az érdekkörébe tartozó céggel szembeni, további vagyonelkobzás elrendelését is célozza.

Az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.