Vádemelés az embercsempészek ellen

Rendőrség

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 28 éves férfi és egy 25 éves nő ellen haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlottak 2021. január 11. napján a délutáni órákban Szeged közelében, a magyar-szerb államhatár mellett a furgonjukba felvettek hat, Magyarország területére jogellenesen belépő szír állampolgárt. A terv szerint a vádlottak átszállították volna a határsértőket Magyarország területén egészen Ausztriáig, ahol segítettek volna nekik átjutni a zöldhatáron. A segítségért összesen 200 Eurot és több mint 16.000.- forintot kaptak a szír állampolgároktól, majd elindultak az ország belseje felé. Sokáig azonban nem jutottak, mert Kunszentmártonban intézkedés alá akarták vonni a rendőrök a kisteherautóban levő személyeket. Az autót vezető férfi vádlott ekkor gázt adott és menekülőre fogta. A rendőrök Tiszakürt külterületén érték utol a furgont, amelyből a férfi kiugrott és a közeli nádasba menekült. Csak hosszas üldözés után sikerült elfogni őt. A rendőrök az illegális határátlépőket megtalálták a kisteherautó rakterében.

Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra tett indítványt a letartóztatásban levő férfi és bűnügyi felügyelet alatt álló nővel szemben.

A büntetőeljárás a Kunszentmártoni Járásbíróságon folytatódik.