Polgárőröket oktattak a hajdú-bihari rendőrök

Rendőrség
A Hajdúböszörményi Polgárőrszervezet és a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság 2015. június 13-án konzultációval egybekötött oktatást tartott a helyi polgárőröknek a Hajdúböszörményi Tájházban.

A polgárőroktatásnak a lakásbetörések megelőzése volt a fő témája, mivel a 2015. évet az Országos Rendőr-főkapitányság a lakásbetörések megelőzése évének nyilvánította.

Az eseményt Dr. Dienes Imre r. alezredes megbízott kapitányságvezető nyitotta meg, aki kiemelte a rendőrség kiemelt stratégiai partnerének szerepét a lakosság biztonságérzetének növelésében, valamint a közrend fenntartásában.

A rendőrség és a polgárőrség közötti együttműködés szerves részét képezi a tájékoztatási és oktatási tevékenység, hogy a polgárőrök minél hatékonyabban segíthessék a rendőrség munkáját. Dr. Juhász Zoltán r. alezredes bűnmegelőzési osztályvezető ismertette a résztvevőkkel lakókörnyezetük bűnügyi helyzetét, az ott leggyakrabban előforduló bűncselekményeket, azok elkövetési helyszíneit, módjait, valamint a főbb áldozati körökre jellemző ismérveket.

A konzultáción az osztályvezető kitért a lakosságot leginkább irritáló jogsértésekre, ismertette ezen bűncselekmények elkerülése érdekében az érintett célcsoport teendőit és ajánlásokat tett azokra a praktikákra, amelyekkel az áldozattá válás elkerülhető.

Az előadó külön kiemelte az idősebb korosztály védelmének fontosságát és azt, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az idősekkel történő kapcsolattartásra, mivel ők az áldozattá válás szempontjából nagyobb veszélynek lehetnek kitéve.