Debreceni Ítélőtábla: hét év börtön emberölési kísérletért

Rendőrség

Az első fokon kiszabott 1 év 8 hónap börtön helyett jogerősen 7 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa B. I. hajdúhadházi lakost – közölte az ítélethirdetés után a táblabíróság szóvivője. A férfi feleségét és fiát is súlyosan bántalmazta.

A vádlottnak a felesége sérelmére véghezvitt tettét folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntette kísérletének, a fia, B. F. sérelmére megvalósított cselekményét pedig emberölés bűntettének kísérleteként minősítette a másodfokú bíróság, ezért a Debreceni Törvényszék által kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartamát egyaránt 7-7 évre súlyosította – tette hozzá Fórizs Ildikó.

A Debreceni Törvényszék 2015 februárjában B. I. vádlottat 2 rendbeli testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte úgy, hogy a vádlott a büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész részbeni megalapozatlanság miatt, a vádlott terhére rótt bűncselekmények téves jogi minősítése miatt a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség egy rendbeli emberölés bűntettének kísérlete, és a Debreceni Járási Ügyészség is 2013-ban egy rendbeli súlyos testi sértés kísérletének bűntette miatt emelt vádat B. I. ellen.

A két ügyet a Debreceni Törvényszék 2014 augusztusában egyesítette, az ügyészség pedig 2015 januárjában a súlyos testi sértés vádpontot életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérleteként minősítette.

A vádirat szerint 2013 márciusában a vádlott és felesége sértett Hajdúhadházon a közös családi házukban nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztottak, így mindketten ittas állapotba kerültek. Szóváltás alakult ki közöttük, a vádlott magához vette a házban található fejszét és azzal bántalmazta a sértettet. A vádlott és a sértett között dulakodás alakult ki, amelynek során a vádlott a fejszével a fején is megütötte a sértettet, aki az utcára menekült és a szomszédasszonyától kért segítséget.

Életveszélyes állapot, súlyos egészségromlás nem alakult ki, de a sérülések helyét és az erőhatások mértékét tekintve súlyosabb, akár életveszélyes sérülés is kialakulhatott volna – állapította meg a bíróság megjegyezve, hogy a vádlott ittassága miatt a történtekkel szemben közömbös maradt.

Ugyanaz év augusztusában a vádlott arra figyelt fel, hogy fia, B. F. sértett egy fiatal lánnyal tér haza és felesége főzni kezdett. A vádlott ismét vitatkozni kezdett feleségével, majd tarkón ütötte az asszonyt és az ételt kiborította az udvarra.

A fia apjától számon kérte édesanyja bántalmazását, mire a vádlott egy kaszával a sértett vállát és alkarját megvágta, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva a fiának. A bűncselekmény elkövetésének eszköze alkalmas volt akár életveszélyes sérülés okozására és emberi élet kioltására is – rögzítette ítéletében a bíróság.