Budapest, 2024. május 9. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 9-én. MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Ország

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország a nemzetközi együttműködésben a konnektivitás elvét vallja, a kormány azt szeretné, ha mindenkivel előnyös üzleteket lehetne kötni ott, ahol az egyes országok a legkiválóbb termékeket állítják elő.

Kínával is olyan területeken kötnek megállapodásokat, amelyekben a távol-keleti ország csúcskategóriát képvisel a világon – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hangsúlyozta: a nemzetközi gazdaságban az erősek nem elzárkóznak, hanem összefognak. Hozzátette, hogy ezt fogja képviselni a kormány a csütörtöki és pénteki találkozókon is.

“Magyarország ki akar maradni a háborúból, nem kíván részt venni a NATO missziójában”

A kormány álláspontja továbbra is egyértelmű az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: Magyarország ki akar maradni a háborúból, és a NATO ukrán missziójában sem kíván részt venni – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat, illetve Magyarországról fegyvereket küldeni Ukrajnába. Hozzátette: továbbra is az a kormány véleménye, hogy a háborúnak a csatatéren nem lesz megoldása, ezért a NATO-nak is minden erejével a béketárgyalások minél hamarabbi megkezdését, és azonnali tűzszünetet kellene szorgalmaznia.

Közölte: a kormány szerdai ülésén elemezte a háborús helyzetet, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki azokról NATO-tervekről, amelyek a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járnak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erről egy “tényszerű tájékoztatást” ad majd mindazoknak, akik az ilyen kapcsolattartáshoz hozzájárultak.

A NATO ukrán missziója fegyveres katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinálását jelentené, emellett 100 milliárd dollárt kívánnak fordítani a következő öt évben a háborúra – tette hozzá Gulyás Gergely. Azt mondta: önmagában aggasztó, hogy a háború ötéves elhúzódásával számolnak. Ezekhez a tervekhez valamennyi NATO-tagország részvételét tartják szükségesnek, Magyarországon is óriási nyomás van, hogy ezeket a terveket támogassa – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely: a 2023-as gazdasági célkitűzés, a háborús infláció letörése megvalósult

A 2023-as gazdasági célkitűzés, a háborús infláció letörése eredményes volt, és megvalósult, márciusra 3,6 százalékra szorult vissza infláció – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte: a 2024-es év a növekedés újraindításának éve lesz.

Az első negyedéves adatokat ismertetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: eddig a 2024-es célok is teljesültek annak ellenére, hogy a háborús környezet az egész európai növekedést nagymértékben visszaveti.

A magyar első negyedéves GDP éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt, ezzel Magyarország az EU éllovasai közé tartozik. Az éves szintű emelkedés a harmadik, a negyedéves alapú növekedés pedig holtversenyben a második legnagyobb az unióban – jelezte.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán