Tokaji Bornapok 2022

Ilyen volt a Tokaji Bornapok 2022-ben – képek

Ország

A járványügyi korlátozások végével és a nyár beköszöntével újra indul a fesztiválok, koncertek és a szabadtéri rendezvények időszaka. 2022. június 3-5. között Tokajban ismét megrendezték a Tokaji Bornapokat, ahol a Tokaj-Hegyaljai pincészetek mellett helyi borászok is bemutatták a boraikat. Erre a három napra Tokaj belvárosa átalakult, a Rákóczi út és a város főtere megtelt a borászok bódéival, de mellettük számos másféle árus – táska, sajt, kolbász és szuvenír árus – is kínálta a termékeit.


A bódéknál Tokaj feliratú üvegborospoharakat lehetet venni, melynek darabja 1500 Ft volt. Később kiderült, hogy az árusoknál pohár nélkül mérték ki a bort, ezért aki elfelejtett poharat hozni, annak muszáj volt megvenni a poharat. Bár némelyik bódéban adtak fél decis pohárban is bort annak, akinek nem volt pohara. A borokat decis és fél decis kiszerelésben mérték. A furmintokat és a hárslevelűeket 350 Ft-ól lehetet kapni deciliterenként, természetesen az aszúk és a szamorodnik ettől jóval többe kerültek.

Tokaj főtere megtelt vendégekkel a bornapok alatt. Fotó:Pesti Nap

A borok megfelelő hőmérsékletűek és jó minőségűek voltak mindenki megtalálhatta az igényeinek megfelelő típusú bort a Tokaj-hegyaljai borvidékről. A fesztivál előnye, hogy többféle pincészet különböző borai kóstolhatóak meg, és ha megtaláltuk a legmegfelelőbb bort, azt üveges kiszerelésben is megvehetjük és vihetünk belőle haza pár üveggel. Azok, akik autóval voltak,bor helyett mustot is ihattak 100 Ft-ért.

A bor mellett, gasztronómiai különlegességeket is kínáltak az árusok, a lángos mellett lacipecsenye is kapható volt. A város főterén kisebb társaságok egy-egy pohár bor mellet üldögélve kapcsolódtak ki, de voltak, akik épp a vacsorájukat fogyasztották. A háttérben kellemes zene hangja szólt. Frissen sült kürtős kalács illata töltötte meg a város levegőjét, majd egy enyhe szellő támadt és az a jellegzetes vason sült hús illata csapta meg az emberek orrát. Érezhető volt a hús illatán, hogy épp pörkölődött, de már hamarosan készen van. Az utcán folyamatosan áramlott a tömeg, hogy megcsodálja a kínálatot és megkóstolja más pincészetek borait is. A tömegben feltűnt két hostess lány is, akik közvélemény-kutatást végeztek. Az egyikük Dalma egy szőke kék szemű lány, aki Miskolcról érkezett és kedvesen érdeklődött, hogy hanyadjára vagyunk itt, hol hallottunk a találkozóról és alapvetően, hogy tetszik a borfesztivál.

Kellemes illatokkal lepték meg a várost. Fotó:Pesti Nap

Akik egy kis csendességre vágynak, azok lesétálhatnak a Bodrog partjára. A főtértől nem messze lassan csordogál a város mellett a Bodrog, hogy majd pár száz méterrel később egyesüljön a Tiszával. Mindenképpen megéri egy sétát betervezni, hiszen egyik oldalról a Bodrogot és később a Tiszát csodálhatjuk meg, míg a másik oldalról a Tokaji-hegyben gyönyörködhetnek az ide látogatók. A Bodrog felé sétálva fecskéket is láthatunk, ami egy jel lehet, hogy egyik kedvenc ételük a szúnyog is megtalálható a környéken.

A Bodrog partján kellemes sétát tehet. Fotó:Pesti Nap

A folyópartra érve ez a tétel be is bizonyosodik. Habár a fecskék természetes módon ritkítják meg a város szúnyogállományát, de azért jobb, ha viszünk magunkkal szúnyogirtót, mert a szúnyogok jóval többen vannak, mint amennyi a fecskék étlapján végzi. A nap vége koncert fellépésekkel zárult, olyan zenekarok léptek fel, mint a Szívtiproll zenekar, Vivat Bacchus, Melounge, a Kávészünet zenekar és az LKBEAT Live.

Képgaléria:

A csoportelsőség megtartásáért száll harcba a magyar válogatott Olaszországban