Járj elől a segítségadásban! Legyél te is véradó!

Ország

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet középiskolásokat és egyetemistákat is vár a következő hetek véradásain.

A veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos enyhítésével és a szolgáltatások újraindításával párhuzamosan a Magyar Vöröskereszt is folytatja a kiszállásos véradások szervezését azokra a helyszínekre, ahol erre a járvány előtt is rendszeresen lehetőség nyílt.

Ezzel összhangban, a humanitárius szervezet szeretné elérni azt is, hogy az előttünk álló hetekben minél többen szánjanak rá egy órát, hogy életmentő adományukkal segítsék az egészségügy működését. A Magyar Vöröskereszt a fiatalok megjelenésére is számít a következő hetek véradásain, – mindazokra, akik betöltötték 18. életévüket, hiszen a középiskolák, egyetemek és főiskolák ideiglenes bezárásával az elmúlt hónapokban ezt a korosztályt nehezebben lehetett elérni.

A véradás, a segítségnyújtás egyik legegyszerűbb módja, és akár három ember gyógyulásához járulhatunk hozzá. A cél, hogy az év hátralévő időszakában egyre többen, köztük sok fiatal – első véradóként – csatlakozzon a véradó mozgalomhoz.

Várják azokat – a magukat egészségesnek érző önkénteseket is – akik védőoltásban részesültek, fertőzésből gyógyultak vagy régóta nem jelentkeztek véradásra. A véradással kapcsolatos minden szakmai információ megtalálható a www.messzirejuthat.hu és a www.ovsz.hu oldalakon.

A hazai vérellátásért felelős szervezet, az Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a toborzásért felelős Magyar Vöröskereszt hangsúlyozzák, hogy az emberi vér mással nem pótolható, csak véradással. Az egészséges nők négyszer, míg a férfiak öt alkalommal adhatnak vért 365 nap alatt.

Aki COVID-19 fertőzésen átesett, a teljes gyógyulást és tünetmentességet követően három hét múlva (21 nap) adhat vért.

Minden védőoltásra igaz, hogy az oltakozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni. A COVID-19 elleni védőoltás azonban a véradásból nem kizáró ok. Amennyiben valaki láz-, tünet-, és panaszmentes, már a vakcinációt követő napon adhat vért.

A véradások az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú szakmai előírásainak köszönhetően jelenleg is biztonságosan és zavartalanul látogathatók. Aki vért kíván adni, a véradásra vigye magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját. Az aktuális véradóhelyszínek és időpontok megtalálhatók a www.voroskereszt.hu/veradas és a www.ovsz.hu/veradas oldalakon.