Húsz helyszínen több mint 50 program a 31. Gizella-napokon Veszprémben

Kultúra

Húsz helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket a 31. Gizella-napok programsorozat keretében Veszprémben. A kulturális sokszínűség ünnepének nevezett rendezvénysorozatot május 6. és 12. között tartják.

A programbejelentő hétfői sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a város a saját közösségeit, színes kulturális életét ünnepli a Gizella napok rendezvénysorozat napjaiban.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat égisze alatt néhány programelem megújult, mellette számos állandó, visszatérő programelemmel találkozhatnak az érdeklődők – közölte Porga Gyula.       Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 20 helyszínen több mint 50 program várja majd az érdeklődőket. A rendezvénysorozat zenei-, képzőművészeti-, irodalmi- színházi-, tánc- és sport és gasztronómiai programokat vonultat fel.

A Gizella-napok hagyományos, Gizella királyné alakjához kapcsolódó programelemeinek idén is Veszprém történelmi belvárosa ad helyet. A Gizella-díjak átadását és a Honvéd Férfikar ünnepi koncertjét az Óváros téren, az ünnepi szentmisét pedig a Szentháromság téren rendezik meg. A történelmi felvonuláshoz a hagyományőrzők, zászlóforgatók, gólyalábasok, a passaui vendégek, a helyi közösségek és nemzetiségek csoportjai és a pálinka lovagrendek mellett idén harmadik alkalommal Veszprém városrészeinek képviselői is csatlakoznak – mondta Zalavári Eszter.

Hozzátette: a fesztivál hétvégéjén, május 10-11-12-én gazdag könnyűzenei kínálat várja az érdeklődőket. A koncertek idén négy helyszínen zajlanak, az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren, a Vár Áruház előtti téren és a Fortuna udvarban. A Follow The Flow, a 4S Street, a Margaret Island, a Magna Cum Laude, Horváth Tamás és Charlie mellett a Szabó Balázs bandája, a Napfonat, a Jazzbois és a Söndörgő is színpadra lép. A színpadokon idén is helyet kapnak a helyi kötődésű előadók, fellépnek a Hangár Könnyűzenei Központ növendékei, a Sofi & The Funktazi, az LGT Emlékzenekar, a Fix Alibi, az Ancient Spaceships, a Caroline Street és a The Crazy Rogues. A Papírkutya Kultúrbisztróban pedig a fesztiválhétvége e

lőtt és alatt is számos program várja az érdeklődőket; fellép a Kéknyúl, Szűcs Krisztián és a Balázs Elemér Group is.     Zalavári Eszter elmondta azt is, hogy a Művészetek Házában és a Csikász Galériában képzőművészeti kiállítások látogathatók, a fixir galériában a Lighthouse Egyesület alkotóinak kompozícióiból nyílik térspecifikus, csoportos kiállítás. A Művészudvarban interaktív grafikai workshoppal, családi alkotóudvarral és vándorfényképész-bemutatóval készülnek a szervezők.

Május 11-én és 12-én rendezik a Veszprémi Városi Stadionban a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Atlétikai Bajnokságot. A versenyen a legjobb hazai, felsőoktatásban résztvevő atléták küzdenek meg az országos bajnoki címekért, valamint nyílt versenyek keretében magyar és külföldi atléták számára nyílik lehetőség a nyári világversenyekre, a felnőtt Európa-bajnokságra és a Párizsi Olimpiára történő kvalifikációra – fűzte hozzá Zalavári Eszter.

(MTI)