Finn és orosz zeneszerzők műveiből ad koncertet a Concerto Budapest a Müpában

Kultúra

Finn és orosz zeneszerzők, Sibelius, Rahmanyinov és Szkrjabin műveit szólaltatja meg a Concerto Budapest Mihail Pletnyov vezényletével szerdán Budapesten, a Müpában. Az est hegedűszólistája Abouzahra Amira lesz.

A koncert nyitánya Jean Sibelius Pelléas és Mélisande című műve, amelyet a finn zeneszerző d-moll hegedűversenye követ, majd Szergej Rahmanyinov A holtak szigete című darabja hangzik el, végül Alekszandr Szkrjabin műve, Az eksztázis költeménye zárja a koncertet – olvasható a zenekar MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Mint írják, a hangverseny a 20. század első évtizedébe, Sibelius, Rahmanyinov és Szkrjabin legtermékenyebb időszakába repíti el a hallgatókat. A zenekar idei rezidens művésze, a világhírű zongoraművész-karmester, Mihail Pletnyov vezényletével elhangzó darabok zeneszerzői nem csak kortársak voltak, de műveiket társművészetek inspirálták.

Sibelius Pelléas és Mélisande című műve Maeterlinck drámájához készült kísérőzenének, ebből született később a koncertdarab. Rahmanyinov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin festménye ihlette. Az eksztázis költeménye, a szinesztéta Szkrjabin egyik legjelentősebb alkotása pedig a szerző terjedelmes saját szövegére készült, tulajdonképpen versmegzenésítés.

A műsorban magyar vonatkozást is találni: Sibelius d-moll hegedűversenyének címzettje az akkor 12 éves csodagyerek, Vecsey Ferenc volt. A szólót ezen az estén a fiatal muzsikus Abouzahra Amira játssza, aki szintén 12 esztendős korában nyerte meg a Virtuózok tehetségkutatót – emelik ki a közleményben.

(MTI)