Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező

Elhunyt a Csokonai Színház korábbi munkatársa, Gyarmathy Ágnes

Kultúra

A Csokonai Színház társulata megrendüléssel értesült a szomorú hírről: életének 82. évében elhunyt Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet-és jelmeztervező. Gyarmathy Ágnes 1968 és 1972 között a Csokonai Színház tervezőművésze volt, majd évtizedeken át vendégként dolgozott a teátrumban.

Színészként kezdett Pécsett, majd tanulmányokat folytatott a poznani Képzőművészeti Akadémián. 1966–1968 között a szegedi, 1968 és 1972 között a debreceni, majd 1972–1978 között ismét a szegedi színház tervezőművésze volt. 1979–1981 között a kecskeméti, 1981-től 1988-ig a békéscsabai társulatnál működött, majd tervezett Kecskeméten és a Népszínháznak is. Gyarmathy Ágnes az alapítástól a Színház és Film Intézet osztályvezető tanára volt.

Vendégként dolgozott több szabadtéri színpadnak, lengyel, csehszlovákiai, jugoszláviai, NDK-beli, szovjet színházak számára. A modern lengyel szcenográfiai irányzatok ismerője, úttörője; szürrealista fantázia, gondolat- és érzelemgazdag színpadképek, jelmezek, maszkok, kellékek, festőiség és grafikai erények jellemzik terveit.

A Csokonai Színházban Élő vonalak-Beszélő színek címmel nyílt kiállítása 2016 augusztusában. A tervezőművész több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt, több mint 60 alkalommal a Csokonai Színház felkérésére. Már pályája elején feltűnik a debreceni teátrum tervezői között. 1969-ben Illyés Gyula Kegyencének, majd Molnár Ferenc Liliomjának látványvilágán dolgozott. Ő tervezte a Pinczés István rendezte, Légy jó mindhalálig, a Márton partjelző fázik, a 2014-es Marica grófnő és a Segítsd a királyt! díszleteit és jelmezeit is. Ez utóbbira élete egyik legnagyobb művészi lehetőségeként tekintett. A Lohengrin tervei, jelmezei jól példázzák, miként ír át egy kort a tervező saját fantáziájával, a Bajazzók a darab látványtervezőre tett felszabadító hatását mutatta be, míg az Idomeneo munkái azt láttatták, miként erősítheti az énekes auráját egy jól kiválasztott jelmez. Gyarmathy Ágnes gyakran segítette barátja, Csikos Sándor színészi és rendezői munkáját. A Régimódi történet és a Szélfútta levél díszletei és jelmezei is tükrözik maximalizmusát, letisztultságra és egyszerűségre törekvő hajlamát. Utolsó debreceni munkája 2019-ben a Somogyi Szilárd rendezte Ory grófja díszlet-és jelmeztervezése volt.

Gyarmathy Ágnes számos magyar (Az én XX. századom, Szamárköhögés) és nemzetközi film, valamint tévéjáték jelmezeit is tervezte, köztük Szabó István Mephisto című Oscar-díjas alkotásának jelmezeit.