Napelem telepítés Szolnok megyében

Helyi hírek

Hazánk időjárási körülményei támogatják a napelem üzemeltetését, ráadásul pályázati támogatást is kaphatunk rá. Nemcsak az ország központi területein, de például Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kifizetődő és népszerű a beruházás. Az alábbiakban a berendezés előnyeiről és folyamat menetéről lesz szó.

Előnyök

Bár a kezdeti ráfordítás nagy összegnek tűnik, körülbelül 10 év alatt megtérül. Mi több, hosszú távon rengeteg pozitívumot eredményez:

  • nem zajos
  • környezetbarát
  • termelése nem függ a piaci energiaáraktól
  • akár 25 évig is működhet

Ezek alapján sok modern gondolkodású család választja ezt az alternatívát.

A telepítés folyamata

A procedúra első látásra bonyolult, de megfelelő céget megbízva hamar túleshetünk rajta. A Szolnok megyei napelem telepítés is csak néhány napot vagy hetet vesz igénybe, miután időpontot egyeztettünk a kivitelezővel.

Tervezés és helyszíni felmérés

Nem mindegy a tető típusa és dőlésszöge. A déli fekvésű házakkal termelhetünk a legtöbbet. A héjazat határozza meg az installálási módot. A felmérés során ezeken az adottságokon túl a család energiafogyasztását is vizsgálják.

Statikai ellenőrzés

A tető állapota, különösen, ha régebbi házról van szó, kulcsfontosságú. Amennyiben nem megfelelő a szerkezet, életveszélyes rá bármit szerelni.

Tartósínek és kampók

Ezt követi a rögzítőelemek elhelyezése. Ezek a gerendázatra vagy a tartószerkezetre kerülnek.

Napelemek

A napelemtáblák rögzítése a következő lépés. Ezek összeköttetésbe kerülnek speciális vízzáró csatlakozókkal.

Inverter

A váltakozó árammá történő átalakításhoz szükséges az inverter. Így a termelt energia megfelel a közüzemi hálózat feszültségének és frekvenciájának.

A rendszerbe bekötés

Miután az alkotóelemek felkerültek, integrálni kell a ház energiafelhasználási rendszerébe a berendezést. Közben pedig megtörténik a szolár kábel beszerelése, amely a biztonságról gondoskodik.

Villanyóra-csere

A rendszer sikeres kipróbálása utána a szolgáltató végzi a villanyóra cseréjét. Ez alapesetben ingyenes, speciális feltételek esetén pedig extra ráfordítással járhat. Figyelni kell arra, hogy a hivatalos ügyintézés akár 90 napig is tarthat, ezért érdemes időben tájékozódni.

Költségek Szolnok megyében

A szükséges befektetés Szolnok környékén is az országos árakhoz hasonló. Körülbelüli kalkuláció szerint egy kétfős háztartásnak (ha nem tartózkodnak egész nap otthon a családtagok), 2-3 kW-os berendezés kell. 2022-ben ennek az ára 1.500.000-2.000.000 Ft között alakul.

Egy 4-5 személyből álló háztartásba legalább 5 kw-os eszköz kell. Ez körülbelül 2.000.000-2.800.000 Ft-ért kapható. Ezekhez az árakhoz további járulékos költségek társulnak, a kivitelezőtől függően.

Összefoglalva: Bár az árak folyamatosan emelkednek, továbbra is megéri napelemet telepíteni. Szolnok megyében is bőven találni kivitelezőt, amely hatékonyan installálja a berendezést. (x)