Tippek, amikkel meghosszabbítható a laptop élettartama

Gazdaság

A mostani energia válságos időszakban, amikor mindennel spórolunk elgondolkodtató, hogy a laptopok használatával hogyan lehetne spórolni. Főként, ha ezzel még hosszabb ideig használhatjuk a számítógépünket.

Mennyi az akkumulátor üzemideje?

Az akkumulátor üzemideje azt jelenti, hogy egy feltöltéssel mennyi ideig tud működni.

Ez pedig az akku kapacitásától függ, ami a benne tárolható töltés mértékét jelenti.

Minden egyes kisütés, töltés ciklussal fokozatosan csökken az akkumulátor kapacitása, ami azt jelenti, hogy rövidebb ideig fog működni egy feltöltéssel. Általában 18-24 hónapig normális az akkumulátor élettartama, utána azonban észlelhető a csökkenése. Természetesen ha nagyobb az igénybevétel akkor hamarabb is jelentkezhet, ám okos használattal nőhet ez az idő. Abban az esetben, ha odafigyelünk arra, hogy ne pazaroljuk az energiát, hosszú távon jót tesz az akkunak, megkíméli és meghosszabbítja az élettartamát.

Már néhány kattintás elég ahhoz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, mivel a laptop energiaellátási beállításai is befolyásolhatják az akkumulátor teljesítményét, de még a laptop konfiguráció is hathat az energiatakarékosságra.

Hol lehet spórolni a laptop energiájával?

Az energia csökkentéséhez módosíthatjuk a kijelző fényerejét, felbontását, a legtöbbet használt alkalmazásokban aktiválhatjuk a sötét módot. Kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását, a  WIFIt és a Bluetooth-t , és a csatlakoztatott külső eszközöket is. Ha valamelyik  csúcsot dönt akkor utána tudunk nézni, hogy milyen más lehetőség lenne helyette amivel a gép is gyorsabbá válhat.

Az újabb operációs rendszerekben már vannak energiatakarékossági funkciók. Bizonyos gépekhez elérhetők olyan megoldások, amelyek segítenek maximalizálni a laptop élettartamának úgy, hogy konfigurálja az akkumulátor karbantartásának a módját a felhasználó által előnyben részesített tevékenységei alapján.

A laptopok esetében nem csak belül, hanem a laptopon kívül is optimalizálhatjuk a fogyasztást. Nagyon fontos a hőmérséklet, nem szeretik a túl meleget a gépek. A laptopokban elhelyezett ventilátorok csökkentik a gép melegedését a használat során, főként akkor ha a gép alja nem szellőzik rendesen.

A laptopok az extrém hideget vagy meleget sem kedvelik, ezért ha ilyen eset fordul elő bekapcsolás előtt hagyni kell, hogy elérje a normális hőmérsékletet, azután lehet bekapcsolni vagy tölteni.

Valamennyi energiát az alvó mód is használ, ezért érdemes kikapcsolni ha több órán át nem használjuk, sőt még a kábelt is ki kell húzni a konnektorból, mert valamennyi energiát így is használ az eszköz, ráadásul a túltöltéssel az akkumulátor üzemidejének a romlását is gyorsítja.

Amennyiben szükségünk lenne laptop akkumulátorra Szolnokon, megrendelhető a Laptop akkumulátor webáruházból.

Összesen

A laptop élettartama a megfelelő használattal meghosszabbítható. Az akkumulátor kímélésével, az energiatakarékos beállításokkal, a kábel kihúzásával és a gép kikapcsolásával -ha hosszabb ideig nem használjuk-, növelhetjük a laptop élettartamát. (x)