Nyílt levelet fogalmaztak meg a Quaestor károsultjai

Gazdaság

A címzettek: Varga Mihály, Matolcsy György és Polt Péter. A levél itt olvasható:

Nyílt levél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter,
Matolcsy György jegybankelnök és
Polt Péter legfőbb ügyész részére

a Quaestor-botrány ügyében

Tisztelt Miniszter úr, Elnök úr! Legfőbb Ügyész Úr!

A Quaestor vállalati kötvényekbe fektetők kockázatot vállaltak azzal, hogy pénzüket vállalati kötvényekbe fektették. A kockázat hivatalos besorolása: alacsony kockázat, amely legfőképpen a befektetett pénz kamatait érinti. Hivatalosan az, hiszen egyre inkább úgy tűnik, a Quaestor üzletkötő hálózata félrevezette az ügyfeleket, mert nem tájékoztatta teljes körűen arról őket, hogy tulajdonképpen egy kis vagyonú kft.-be, a Quaestor Hrurira Kft.-be fektetik a pénzüket, hogy a kötvénykibocsátás mögött nincs anyagi fedezet és likvid vagyon, valamint elhitették az ügyfelekkel, hogy befektetésük BEVA védelem alatt áll. Ezt több vállalati hirdetmény, prospektus és MIFID kockázati besorolás bizonyítja, amelyet tömegével tudunk felmutatni. A befektetők bíztak abban, hogy egy 25 éve a piacon működő brókercég, amely a pénzügyi felügyelet rendszeres ellenőrzése alatt áll, nem tájékoztathatja ilyen mértékben félre az ügyfeleit (hiszen az állam ezt nem engedi neki).

A PSZÁF, majd 2013 októbere után a felügyeleti jogokat gyakorló MNB, úgy tűnik, több súlyos szakmai mulasztást is elkövetett, amennyiben a cégcsoportnál mindent rendben találtak, legalább annyira, hogy 60 milliárdos kötvénykibocsátási programjukat engedélyezzék, sőt, amennyiben igaz a gyanú, további 150 milliárd értékű fiktív kötvényt dobjanak piacra. Valódi és felelős felügyeleti ellenőrzés mellett ekkora fiktív összeg mozgása nem fordulhatott volna elő a pénzpiacon. A felügyelet megítélésünk szerint további szakmai hibát követett el, amennyiben a Quaestor Hrurira öncsődjének március 8-i bejelentése után kirendelt felügyelőbiztos további 10 napon át nem tett semmit annak ellenőrzésére, hogy a csődbejelentés hivatalos formában megtörtént-e, miközben sajtóhírek szerint további pénzmozgásokat, valamint tulajdonosi szerkezetátalakulást nézett végig – ezek szerint tétlenül – a cégnél, valamint nem helyezte a teljes cégcsoportot ellenőrzés alá.

A főügyészség megítélésünk szerint szintén hibát követett el azzal, hogy a cégvezetést nem helyezte azonnal vizsgálati fogságba, sőt, a hírek szerint kihallgatását sem indította el a cégvezetőknek, pedig jelentős mértékben fenn állt a pénzkimentés, iratmegsemmisítés, felelősség alól történő kibújás veszélye. Ezen állami szervezeteknek tehát jelentős, és bíróság előtt bizonyítható felelőssége van abban, ha az ő felügyeletükben és ellenőrzésükben bízó kisbefektetők most nem csak kamathozamukat, hanem a tőkerészüket is elveszítik.

A Quaestor befektetői sokfélék, a vállalatoktól az állami és önkormányzati cégeken keresztül, a magánszemélyekig. Rengetegen vannak, és a társadalomnak azt a gerincét alkotják, amely gazdasági értelemben működőképessé teszi ezt az országot. Az ő bizalmukat egyszer lehet eljátszani. Varga Mihály Barcza Györggyel közösen március 17-én – kihasználva a brókerbotrányokat – azt a nyilatkozatot tette, hogy a magyar kisbefektetők akkor járnak most legjobban, ha állampapírokat vásárolnak. Az MTI-nek tett nyilatkozatukból kiderül, hogy az államnak a csökkenő kamatkiadások miatt 150 milliárd többlet mozgástere nyílt államkötvény kibocsátásra. Ez a 150 milliárdnyi mozgástér véletlenül pontosan fedezni tudja azt az óriásit hibát, amelyet a Magyar Állam pénzfelügyeleti ellenőrző szervei elkövettek, amikor hagyták, hogy egy kis tőkéjű fantom cég, kihasználva a Quaestor Zrt.-be vetett bizalmat, a befektetők megtévesztése mellett 150 milliárdnyi fiktív kötvényt dobjon a piacra.

Ha a magyar állam felelősen akar eljárni, akkor nem pusztán arra szorítkozik, hogy új szabályozás bevezetésével a jövőben a Buda-Cashez és a Quaestorhoz hasonló csalások ne történhessenek meg a pénzpiacon, hanem – ha másként nem megy –, állampapírokkal és a BEVA segítségével kártalanítja a megtévesztett befektetőket. Ha nem így tesz, az végzetesen megrendíti a bizalmat a Magyarországon befektetni szándékozókban és a magyar jogállamban, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek az egész országra nézve. Most még lehet ebben úgy lépni, hogy az ne okozzon társadalmi-gazdasági-politikai károkat. A Quaestor-károsultak nagyon várják, hogy a megszólított urak egyértelmű nyilatkozatokat tegyenek végre az ügyben, kommunikáljanak, és legfőképpen cselekedjenek. Nyomatékosan kérjük ezért, hogy végre szólaljanak meg és nyugtassák meg a befektetett pénzükért aggódókat, hogy a további személyes tragédiák, illetve a botrány generálta társadalmi lavina elkerülhető legyen! Semmi mást nem várunk, csak hogy az illetékes szervek tegyék a dolgukat ahogyan azt egy jogállamban szokás, és vállalják a felelősséget saját eddigi hibáikért.

2015. március 24.

Tisztelettel: a Quaestor-károsultak

  >>> A petíció itt írható alá elektronikusan! <<<