Bocuse d’Or – Hamvas Zoltán: nagyon erős csapatok versenyeznek ma

Gasztro

Nagyon erős a Bocuse d’Or szakácsverseny kétnapos, budapesti kontinensdöntőjének csütörtöki mezőnye; a magyar csapattól szép eredmény lesz, ha az esti eredményhirdetésen az első öt között végez – mondta el az MTI-nek a helyszínen a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, az idei versenyzsűri tagja.

Hamvas Zoltán a magyar csapat felkészüléséről szólva hozzátette: a munka eredményessége majd a helyezésben mérhető. “Tiszta a lelkiismeretünk, elvégeztünk minden feladatot az utolsó simításokig a két versenymunkán” – jegyezte meg.

Idén a magyar versenyző Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, commis-ja (segédje) pedig Nyikos Patrik. Széll Tamás coachként segíti a csapatot, melynek elnöke Szulló Szabina, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi zsűriben.

Hamvas Zoltán felidézte, hogy már másfél hónappal a kontinensdöntő előtt összeálltak azok az ételek, amelyeket a zsűrinek szeretnének bemutatni, ezért ennek az időszaknak az volt a célkitűzése, hogy a csapat beleférjen az időbe és az utolsó finomságokat is kidolgozza még a versenymunkákon.

A felkészülés ritmusáról szólva a szakember elmondta, a versenyfogások elkészítése előtt két napot szántak arra, hogy mindent előkészítsenek a versenyszabályzat által megengedett szintre. “Utána, amikor a versenyt próbáltuk el, a kezdés után éppen 5 órával a burgonyaételt adta a csapat, rá 35 percre pedig a húsételt, éppen úgy, ahogy most a döntőben fogják” – fűzte hozzá a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Bocuse d’Or döntőin hagyományosan két kötelező elem van: a tányértéma és a hústál. Szerencsére sikeres volt a lobbink, és ezek tényleg magyar alapanyagok: három kézműves módon termesztett burgonyafajta (a Coronada, az Anuschka és a Madison), illetve a magyar őzhús – jegyezte meg.

Az idei tányértéma – az a fogás, amelyet a mai éttermi elvárások szerint, tányérra tálalnak – egy burgonyaétel, amelyhez semmilyen állati fehérjét nem szabad használni a tojás és a tejtermékek kivételével. A másik téma a híres magyar őz: annak gerincét és combját, kacsamájat, illetve az egyik körethez tejfölt és túrót kell felhasználni – ismertette az idei fogásokat.

Hamvas Zoltán figyelmeztetett arra, hogy minden Bocuse d’Oron van egy nagyon erős első része a mezőnynek, ez legalább öt-hat csapat.

Szerdán az indulók egyik fele már elkészítette a fogásait. “Olyan nagyon kimagaslót nem láttunk tegnap, de ma nagyon erős csapatok versenyeznek: a svédek, a norvégok, a finnek és a magyarok is” – értékelt a szakember.

Mint hozzátette, Széll Tamás győzelme a 2016-os budapesti kontinensbajnokságon erősen fokozza a magyar csapattal szemben támasztott elvárásokat. “Nyilván megint ez az álom, de biztosra venni semmit nem lehet” – fogalmazott.

“Az alapvető elvárás az, hogy a magyar csapat magabiztosan kvalifikálja magát a 2023-as lyoni világdöntőbe. Ha az első ötben végzünk, az nagyon jó eredmény, ha a dobogón, az kirobbanó eredmény lenne” – mondta el Hamvas Zoltán.