Elhunyt Antus Sándor, a Debreceni Egyetem professzora

Egyetem

Életének 77. évében, 2021. december 1-én elhunyt Antus Sándor Széchenyi-díjas vegyészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, Professor Emeritus.
Antus Sándor 1944. február 28-án született Szegeden.Okleveles vegyészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) szerzett 1968-ban, és 1971-ben doktori fokozatot az izoflavonoidok szintézise és szerkezetigazolása kutatási területen.

1992-ben a Debreceni Egyetem jogelőd intézményében, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE) a Szerves Kémiai Tanszék vezetésével bízták meg, feladatát 2008-ig végezte.

Nemzetközileg elismert tudományos munkásságát elsősorban a biológiailag aktív természetes eredetű O- és N-heterociklusos vegyületek izolálása, szerkezet-felderítése, szintézise, abszolút konfigurációjuk meghatározása és hatás-szerkezet összefüggések feltárása területén fejtette ki.

2004-2012 között az MTA-DE Szénhidrátkémiai Kutatócsoportjának vezetőjeként irányította a debreceni szénhidrátkémiai kutatásokat.

Tudományos munkásságának elismeréseként 2004-ben az MTA levelező, 2010-ben pedig az MTA rendes tagjává választották.

A 2008-2014 közötti időszakban a Debreceni Egyetemen egyetemi tanárként, majd 2015-től Professor Emeritusként végzett kutató- és oktatómunkát.

Részletes életútja az unideb.hu cikkében olvasható.