A „4C: méhnyak- és kolorektális rák kezelése” projekt magyarországi zárókonferenciája

Egyetem

Gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítése – 4C: méhnyak- és kolorektális rák kezelése (ROHU397) című projektben, amely az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósult meg. A projekt zárókonferenciáját 2021. június 15-én 9:00 órától online tartották meg.

A projekt magyar és romániai szakértők, orvosok összefogásával valósult meg. Célja az egészségmegőrzés hangsúlyozása volt. A szakemberek a méhnyak- és vastagbélrák megelőzésének fontosságára és a rendszeres szűrés szükségességére hívták fel a figyelmet.  Ismertették az életmódbeli kockázatok, azok elkerülésének, csökkentésének lehetőségeit. A projekt a Temes Megyei Sürgősségi Kórház, a Szegedi Tudományegyetem, Onkoterápiás Klinika I. számú Belgyógyászati Klinika és a Victor Babes Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem együttműködésében valósult meg. Összköltsége 3.452.844,43 euró, melyből az ERFA támogatás 2.549.775,91 euró az SZTE önrésze pedig 453.190,08 euró volt.

A projekt fő célkitűzéseit az alábbiakban határozták meg a partnerintézmények:

Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése 3 egészségügyi intézményben. Temes és Csongrád megyében, a méhnyak- és vastagbélrákok megelőzése, diagnosztikája és kezelése terén, Temes és Csongrád-Csanád megye lakosságának szolgálatában, átfogó és modern megközelítéssel.

Egészségügyi infrastruktúra fejlesztése 3 egészségügyi intézményben Temes és Csongrád-Csanád megyében, a méhnyak- és vastagbélrákok megelőzése, diagnosztikája és kezelése terén.

A Temes és Csongrád-Csanád megyei lakosság egészségügyi tájékozottságának, valamint jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása a méhnyak- és vastagbélrákok megelőzése, diagnosztikája és kezelése terén.

Kép: illusztráció – méhnyakrák elleni védőoltás.