Visszakerül Tisza István az Egyetem elé

Visszakerül Tisza István az Egyetem elé

Egyetem

A Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrászművész által bronzba álmodott egész alakos műalkotásnak kalandos sorsa volt: csaknem 100 éve állították fel először a klinika előtt, majd néhány évtizeddel később az intézmény saját hallgatói döntötték le. Jótét lelkek megmentették, rejtegették, majd újabb évtizedek elteltével ismét felállították, igaz, nem az eredeti helyén.

Tisza István szobrát felújítva 2000. október 31-én állították fel ismét, bár az eredeti helyétől kissé távolabb, mert időközben ott egy másik alkotást helyeztek el.

Az egyetem Hallgatói Önkormányzata az elmúlt években többször is foglalkozott a szobor ügyével. Az alkotás elhelyezésére méltóbbnak találták a Főépület előtti területet, ezért idén tavasszal a Szenátus döntését kérték arról, hogy támogassa az áthelyezést.

Mint 2016. március 10-én kelt levelükben írták: „A szobor jelenlegi elhelyezése álláspontunk szerint nem méltó Tisza István érdemeihez.” A Szenátus március 17-i ülésén helyt adott a hallgatók kérésének és támogatta a szobor ismételt felállítását az egykori névadóhoz méltóan a központi épület előtti téren.

Az avatás időpontja október 31., a miniszterelnök ellen elkövetett halálos kimenetelű merénylet (Budapest, 1918. október 31.) évfordulója lesz.
Az ünnepség szimpóziummal kezdődik 11 órakor a Főépület Aulájában, ahol Tisza István és az egyetem kapcsolatáról hangzanak el előadások. Köszöntőt mond – többek között – Fodor Pál akadémikus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Történettudományi Intézet igazgatója. A szobor avatóünnepsége pedig 12.30-kor lesz a Főépület előtt.