Több baba születik országosan és megyénkben is

Egyetem

Háromezerrel több szülést regisztráltak Magyarországon tavaly, mint 2014-ben. A debreceni klinikán 2965 újszülött jött világra az elmúlt évben.

– A szülések száma 91.700 volt 2015-ben hazánkban: mintegy 82 ezer újszülött éretten, minden tizedik csecsemő azonban a vártnál korábban látta meg a napvilágot. Ötvenötezer esetben a szülés spontán módon, természetesen ment végbe, míg csaknem 33 ezer esetben császármetszéssel segítették világra a gyermeket – tájékoztatott Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója annak kapcsán, hogy idén a klinika szervezésében városunkban ülésezik a Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-Magyarországi Szekciója április 1-jén és 2-án.

A professzor hozzátette: mivel a komplikált eseteket a progresszív ellátás részeként az ország egyetemi klinikái látják el, ezért ezekben az intézményekben szinte minden második szülés császármetszéssel történik. Ám a régió központjának számító debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a császármetszés gyakorisága ennél jóval alacsonyabb, 39 százalék volt 2015-ben. Ez az adat azért figyelemre méltó, mert a progresszív ellátásból adódó közel 20 százalékos koraszülöttségi mutatók ellenére a méhen belül és a születést követő első héten bekövetkező, úgynevezett perinatális halálozás aránya hazai és nemzetközi viszonylatban is példátlan, 2,3 ezrelék volt – részletezte a szakember.

Régiónkban a lakosságszámhoz viszonyítva elmondható, hogy a 25 ezer szüléssel – ebből 17 ezer a spontán szülések, 8200 a császármetszések száma – Északkelet-Magyarország az országos átlag fölött áll. A debreceni klinikán 2965 újszülött jött világra 2015-ben, közöttük 91 ikerpár és 12 hármasiker. Az édesanyák egyre gyakrabban, a szülések közel tíz százalékánál veszik igénybe az epidurális érzéstelenítést, ám Debrecenben szinte minden második kismama él ezzel a lehetőséggel – ismertette Póka professzor.

A szakember a nőgyógyászati betegségekről szólva elmondta: nőtt a méhnyak-, méhtest- és petefészekrákban szenvedők száma, ám utóbbi esetében jelentősen emelkedett a korai stádiumban felfedezett esetek aránya is. A régió kórházaiban csökkent a nyílt hasi műtétek száma, és egyre több beavatkozást végeznek laparoszkópiával.

A tanácskozásra érkező szülészek és nőgyógyászok április 1-2. között a Kölcsey Központban a régiós adatok áttekintése mellett, többek között kitérnek a szülészeti ellátással szembeni igények változására, a méhnyakrák szűrési stratégia változásaira, a fogamzásgátlás, valamint a nőgyógyászati onkológia legfontosabb kérdéseire.