Épülhet az új sportközpont

Egyetem

Sporttudományi Oktatóközpont épül a Debreceni Egyetem Dóczy József utcai Sporttelepén. A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.

A kormánytámogatásról szóló határozat 2015. március 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A sporttudományi oktatást és kutatást, valamint az egyetemi verseny- és szabadidősportot is kiszolgálja az új létesítmény. A jó hírről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be az egyetem vezetése.

– A Debreceni Egyetemnek az oktatásban, az innovációban és az ipari kapcsolatokban több stratégiai fejlesztési terve is van. Ezek között az egyik kiemelt terület a sporttudományokhoz kapcsolódó fejlesztési koncepció, aminek fontos feltétele a Sporttudományi Oktatóközpont, ahol alapvetően oktatási tevékenység folyik majd. Emellett a sporttudományhoz, valamint az oktatáshoz egyaránt kapcsolódó kutatásoknak is otthont ad az új létesítmény, és természetesen sportolásra is lesz mód – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a szerdai sajtótájékoztatón.

Tavaly ősszel, a felújított műfüves és futópályák átadásakor jelentették be, hogy a Debreceni Egyetemi további fejlesztéseket tervez. Egy új sportlétesítményt álmodtak a DEAC területére, melynek már ősszel megvoltak az engedélyes építési tervei, de akkor a forrás még kérdéses volt.

– Több mint egy évtizedes álom valósul most meg itt a Debreceni Egyetemen. Eddig ugyanis az intézmény sok ezer hallgatójának ezen a campuson nem volt sportolási lehetősége fedett helyen, méltó körülmények között. Az integrált egyetem közös érdeke volt, hogy legyen egy ilyen sportközpontunk, ezért már négy éve tervpályázatot hirdettünk, melyen a nyertes cég elkészítette a kiviteli terveket. Így a tavaly decemberben megjelent pályázatra már kész anyaggal tudtunk jelentkezni – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár.

A beruházás megvalósítására és eszközbeszerzésre a felsőoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére meghirdetett TIOP pályázaton nyert 1,8 milliárd forint támogatást a Debreceni Egyetem.

A létesítmény az Egyetem téri campus Dóczy József utcai Sporttelep keleti sarkában, a Matematika Épület közelében épül meg. A sportközpontban egy 1166 négyzetméteres játéktér, egy 679 négyzetméteres szertorna és torna edzőterem, egy kisebb edzőterem, továbbá az ezeket kiszolgáló helyiségek (tanári szobák, öltözők, mosdók, orvosi szoba, kisebb termek, raktárak) és közlekedők valósulnak meg összesen 4200 négyzetméter hasznos területen.

Az intézmény január 30-án hirdetett feltételes közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, a pályázók március 2-án adták be ajánlataikat. Az építkezés a pályázatok elbírálását követően várhatóan áprilisban kezdődik és 2015. október 31-én fejeződik be.

unideb.hu