box

Már 16 tagja van az új bokszszövetségnek

Sport

Újabb négy ország csatlakozásával 16-ra nőtt a World Boxing, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (IBA) szemben létrejött új szövetség tagjainak a száma.

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint Dánia, Panama és Francia Polinézia mellett – elsőként Ázsiából – Mongólia sportági szövetsége is az áprilisban, többek között amerikai és angol kezdeményezésre, megalakult szövetségben akarja folytatni tevékenységét, amely szakított az orosz Umar Kremljov vezette IBA-val.

Simon Toulson, a World Boxing főtitkára üdvözölte az új jelentkezőket, amelyeknek befogadását az “ellen-IBA” novemberi kongresszusán hagyhatják jóvá.

“Számos olyan nemzeti szövetség küldte el szándéknyilatkozatát, amely a World Boxinghoz való csatlakozást tervezi, további tagfelvételi kérelmeket dolgozunk fel, így egyértelmű, hogy sok ország szeretne együttműködni egy olyan nemzetközi szövetséggel, amely elkötelezett a tisztesség, az őszinteség mellett és egy jobb jövőt akar sportágunknak, amelyet az olimpiai mozgalom centrumában szeretne tartani” – idézte a portál a főtitkárt.

A World Boxing elismerését kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amely – eddig példátlan döntéssel – kizárta az IBA-t az ötkarikás mozgalomból, már a tokiói olimpiai bokszprogramot is saját hatáskörben, a nemzetközi szövetség teljes kihagyásával bonyolította le. A NOB 2019-ben – még Kremljov elnökké választása előtt – felfüggesztette az IBA-t (korábban AIBA) pénzügyi és irányítási aggályok miatt, s a viszony az orosz vezető színre lépését követően tovább romlott, mára pedig egyenesen ellenségessé vált a felek között. A jövő nyári, párizsi ötkarikás játékok boksztornáját is a NOB teljesen saját hatáskörben kívánja megrendezni, a 2028-as, Los Angeles-i olimpia műsorában pedig egyelőre nincs helye az ökölvívásnak.

(MTI)