Orbán Viktor Kossuth rádió

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

Ország

A kormány megvédi a családokat minden lehetséges kormányzati eszközzel – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Hozzátette: hisz abban, hogy a mostani eszközök elegendőek ahhoz, hogy az év végéig 10 százalék alá menjen, azaz egy számjegyű legyen az infláció.

A multinacionális kereskedőláncok kihasználják a háború és a szankciók okozta áremelkedéseket, és megpróbálnak többet emelni, mint lehetne. Ennek komoly szerepe van az infláció alakulásában, ezért fel kell lépni az árspekuláns multikkal szemben, ahogy meg is tettük – mondta.

A miniszterelnök közölte: az inflációban szerepe van a háborúnak és az arra adott szankciós válasznak is. A kormányfő hangsúlyozta: ezek ellen is fel kell lépni.

Orbán Viktor: 48 milliárd forintnyi többletet jelent a kőolajszállítási tranzitdíj megemelése

Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját.

Orbán Viktor elmondta, a benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik és Magyarországnak fizetnie kell a cső használatáért. Ezt a díjat az ukránok egyik napról a másikra megemelték – jegyezte meg.

A kormányfő közölte, a benzinkereskedelmet Magyarországon a magángazdaság intézi és ennek a gazdaságnak a szereplői ezt a többletet azonnal beépítik az árakba, ez pedig meglöki a benzin árát és fél százalékkal növeli az inflációt.

Orbán Viktor azt mondta, az áremelés miatt ellentétes érzelmei vannak, mert miközben nagyon dühös, azt is látja, hogy “szerencsétlen ukránok” az életükért harcolnak, pénzük, fegyverük nincs, túlerővel állnak szemben, ennek ellenére nem a béke, hanem a háború folytatása felé hajlanak és megpróbálnak mindenhonnan pénzt begyűjteni.

Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy eltérítsük az ukránokat attól, hogy ezt a politikát folytassák – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor: a gazdasági helyzet romlása fogja rászorítani az uniós államokat, hogy belépjenek a béketáborba

A gazdasági helyzet romlása lesz az a döntő tényező, ami rá fogja szorítani az európai uniós államok kormányait, hogy belépjenek a béketáborba és minél hamarabb véget vessenek az ukrajnai háborúnak.

A miniszterelnök hozzátette: ezt a háborút Ukrajna nem tudná vívni, ha mi nem adnánk hozzá fegyvert és rengeteg pénzt.

A háború kitörése óta “száznyolcvanegynéhány milliárd forint európai pénzt adtunk Ukrajnának és ezért a pénzért cserébe egyetlen lépéssel sem kerültünk közelebb a békéhez, sőt, inkább távolabb vagyunk tőle” – fogalmazott a miniszterelnök.

Megjegyezte: a döntő eszközök az amerikaiak kezében vannak.

Orbán Viktor: ha Brüsszel nem lép, akkor nemzeti hatáskörben meghosszabbítjuk az ukrán gabona behozatali tilalmát

Ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország -összefogva Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával – nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona pénteken éjfélkor lejáró behozatali tilalmát.

“Egyelőre a brüsszeli bürokraták nem akarják ezt meghosszabbítani, és ha mai éjfélig ők nem hosszabbítják meg, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva – románok, lengyelek, magyarok, szlovákok – mi meg fogjuk hosszabbítani nemzeti alapon ezt a behozatali tilalmat, amiből egy komoly brüsszeli küzdelem lesz” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: minden nap ilyen csatákat kell vívni, mert Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel.

Értékelése szerint ugyanis az ukrán gabona valójában nem ukrán, hanem “már  régen valószínűleg amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék”, ez pedig egy újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitának, hogy ezen a háborún ki nyer, ki veszít. Az biztos, hogy Amerika nyer, Európa pedig veszít – hangsúlyozta.

Orbán Viktor: célom, hogy a gyermeket vállaló családok jobban éljenek, mint a nem vállalók

Orbán Viktor személyes céljának nevezte, hogy Magyarországon a gyermeket vállaló családok jobban éljenek, mint azok, akik nem vállalnak. A miniszterelnök erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt péntek reggel.

A kormány célja, hogy aki gyereket vállal, az anyagilag is jobban éljen, mint azok, akik nem, és hogy a fiatalok ne rettenjenek vissza a gyermekvállalástól azért, mert pénzügyi, gazdasági nehézségeik vannak.

A miniszterelnök kiemelte: Európában nincs közös demográfiai politika, mert ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi, akkor Európában az első számú politikai probléma a demográfiai probléma lenne.

Ezért tartunk olyan fórumokat, mint a demográfiai csúcs tegnap és ma Budapesten, hogy rávegyük a döntéshozókat, hogy “tessék ezt is napirendre tenni” – fogalmazott a miniszterelnök.

(MTI)