Egy nap

Kultúra

Hogyan lesz az egy éjszakás kalandból életre szóló szerelem? Talán ezt is kérdezhetnénk, amikor Lone Scherling filmjét nézzük. Már a film szerkezete is eltér a hasonló filmektől, amelyekben a romantika és a dráma keveredik. Bő 23 évből csak egy napot mutat be, július 15-ét, amikor Emma, Anne Hathaway és Dexter, Jim Sturgess találkoztak. Ez a diplomázás napja Dexnek Edinburghben  és ez a nap hoz számukra változást egész életükre.

Bár a laza srác és a visszahúzódó lány találkozása  csak koccanásnak indul, ennél sokkal több lesz. Életük végéig tartó kaland. Mivel a fiatalok nagyon különbözőek, ezért a világszemléletük és karriervágyuk is más. Vibráló érzelmek között hol eltávolodnak, hol ismét közel kerülnek egymáshoz, hogy aztán egy baleset örök boldogtalanná tegye Dexet. Nem egy klisés hollywoodi filmet látunk, hanem egy elgondolkodtató mozit, ami teljesen életszerű.

Szimbólumokat is van lehetőség értelmezni. Ilyen az írógép és a Macbook párosa, ami akár Emma és Dex párosát is szimbolizálhatja vagy azt, hogy a film könyvfeldolgozás alapján készült. Régi és új, konzervatív és modern allegóriája.

Nagyon sokat jelent az, ahogy a Anne Hathaway és Jum Sturgess az érzelmek teljes skáláját végig játssza. Teljes beleéléssel és odaadással, mert magukénak érzik a szerepet. Anne úgy lett főszereplő, hogy a rendező nem akart amerikai színésznőt. Titokban kapta meg  a fogatókönyvet és a meghallgatását azzal egészítette ki , hogy elküldte a filmhez gondolt dalokat a Lone Scherlingnek. Ebből is látszik, hogy mennyire akarta ezt a szerepet és nem  a pénz, hanem a történet motiválta. A kritikusok egy dolgot rónak fel neki, ami a magyar verzión nem jön át, hogy különböző akcentusokat használ és ezt zavarónak tartják.

A film viszonylag alacsony költségvetésből készült és ennek majd négyszeresét érte el jegybevételben. Mondhatnánk közepes kasszasiker. Sok nézőt azért nem ért el, mert közelebb áll a művészfilmekhez, mint a széles tömegekhez szóló hollywoodi filmekhez, ahol nem kell gondolkodni, mert szájbarágósan egyszerűek.

N.Nagy Sándor