Íme a 2021-es Oscar díjazottak

Kultúra

A gálát Regina King színész-rendező nyitotta meg a Los Angeles-i Union Station pályaudvar várótermében berendezett színpadon.

A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat vasárnap a 93. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben.

Legjobb női főszereplő

A nomádok földje című filmért Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat vasárnap a 93. Oscar-gálán Los Angelesben.

 Legjobb férfi főszereplő

Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Az apa című drámában nyújtott alakításáért a 93. Oscar-díjátadó gálán vasárnap este Los Angelesben.

 Legjobb női mellékszereplő

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 93. díjátadó ceremóniáján Los Angelesben.

Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát. A 73 éves színésznő a gála színpadán arról beszélt, hogy nem hisz a versenyben, dicsérte mezőnybeli kolléganőit, köztük Glenn Close-t, és fiainak üzente: ez az eredménye annak, hogy dolgozott.

 Legjobb férfi mellékszereplő

David Kaluuya kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját a 93. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Játékáért az idei díjszezonban már a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte.


A gála egyik helyszínéről, a Union Station pályaudvar színpadáról édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről. “Nagyon sok munka áll még előttünk. Ma még ünnepeljük az életet, de holnap majd munkához látunk” – ígérte a sztár.

Legjobb rendező

Chloé Zhao kapta a legjobb rendező Oscar-díját A nomádok földje című filmjéért a vasárnap este Los Angelesben megrendezett 93. Oscar-gálán.

A 39 éves kínai származású Zhao a második nő, aki ebben a kategóriában Oscart kapott, és ő az első nem fehér nő, aki rendezői Oscart vehetett át. A nomádok földje elgondolkodtató karaktertanulmány egy vándorló nőről az amerikai nyugaton.

Zhao az amerikai filmakadémiának és a mezőny többi rendezőjének is megköszönte díját, majd arról beszélt, hogy az a mondat inspirálja munkája folytatására, amit még gyerekkorában Kínában hallott, hogy “az ember eredendően jónak születik”.

Legjobb nemzetközi film

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte. “Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött” – fogalmazott a rendező, aki mások mellett a főszereplő Mads Mikkelsennek mondott köszönetet.

Felidézte, hogy a forgatás első napjaiban lányát halálos autóbaleset érte, mint mondta, ő is részese ennek a csodának, és neki ajánlotta díját.

Legjobb dokumentumfilm

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyerte el az Oscart.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta.

Legjobb animációs film

A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát a Los Angelesben vasárnap este megrendezett 93. díjátadó gálán.

Pete Docter és Kemp Powers animációs filmjében az élete nagy kiugrására készülő New York-i dzsesszzongorista hirtelen a Föld és a túlvilág közötti furcsa világban találja magát.

“A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet” – fogalmazott a ceremóniának otthont adó Union Station színpadán Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja volt.

Legjobb eredeti forgatókönyv / legjobb adaptált forgatókönyv

Az Ígéretes fiatal nő   kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat vasárnap este a 93. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben, míg a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést Az apa című produkció nyerte el.

Legjobb vizuális effektusok

Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük