Ráckevei Anna

Ráckevei Anna: gazdag évad van mögöttünk

Kultúra

Gazdag évad van a Csokonai Nemzeti Színház társulata mögött – hangsúlyozta Ráckevei Anna, a teátrum igazgatója a hétfői évadzáró társulati ülésen, kiemelve: a színház 340 előadást tartott Debrecenben, 19 tájelőadást játszottak, és mintegy 93 ezer nézőjük volt a szezonban.

Ráckevei Anna hozzátette: a jegyekből származó bevételük meghaladta a százmillió forintot, de sikeres volt iskolapedagógiai programjuk is, amit folytatnak a következő évadban.

A következő, 150. évadban 15 bemutatóval, köztük 7 nagyszínpadi, 5 kamara- és 3 stúdió-előadással, illetve jubileumi beszélgetésekkel várják a közönséget.

Ráckevei Anna elmondta: augusztus 28-án a Hitel Csokonai Színházról szóló számának bemutatójával, a hozzá kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, illetve a magyar színjátszás jövőjéről szóló konferenciával indítják az évadot, augusztus 29-én pedig Debrecen lesz a helyszíne az országos évadnyitónak is.

Ez utóbbin adják majd át a Kaszás Attila-díjat is, amelynek egyik jelöltje Mészáros Tibor, a Csokonai Színház tagja – fűzte hozzá.

A jubileumi évadban havonta egy alkalommal rendezik meg a Csokonai történetek című estet, amelyen a színház egy-egy egykori művésze, rendezője, szerzője vall a színházhoz fűződő emlékeiről.

Ráckevei Anna bejelentette: október 7-én tartják az első nagyszínházi bemutatót, Orbán János Dénes A magyar Faust című művét viszik színre. A Hatvani István debreceni tanár, református lelkész, orvos és természetbúvár, “a magyar Faust” életét bemutató darabot Árkosi Árpád rendezi.

Az első operabemutató Donizetti Szerelmi bájitala lesz, ugyancsak októberben – fűzte hozzá az igazgató.

Papp László, Debrecen polgármestere az évadzárón elmondta: a Csokonai Színház a város kulturális életének zászlóshajója,amit igyekeznek “anyagilag és szellemileg is támogatni”.

Bejelentette: 2016-ben elkezdődnek a félkész Latinovits Színház befejező munkálatai, 2018-ban pedig megkezdődhet a Csokonai Színház épületének teljes rekonstrukciója. Hozzátette: előbbire 3 milliárd forint áll rendelkezésre egy magyar-román határon átnyúló program zászlóshajó projektje keretében, utóbbira 5 milliárd forintot biztosít a kormány az Orbán Viktor miniszterelnökkel május 18-án aláírt megállapodás alapján.

A leendő Latinovits Színház egyfajta missziót is betölt majd a térségben: a Kárpát-medencei magyar színjátszás posztgraduális képzőhelye lesz.

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadták az évad díjait a kiemelkedő teljesítményt nyújtott művészeknek.

A társulat néma főhajtással tisztelgett az évad során elhunyt tagjai, köztük Varga Magda operaénekes, a Csokonai Színház örökös tagja és Kóti Árpád Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze emléke előtt.