Múzeumok éjszakája – A Református Nagytemplom is bekapcsolódik a debreceni programokba

Kultúra

Új helyszínnel bővül Debrecenben a Múzeumok éjszakája: most először kapcsolódik be a programokba a Református Nagytemplom – jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Szombat éjjel a Déri Múzeumba, a Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központba, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumba, a Református Kollégium múzeumába és a nagytemplomba várják az érdeklődőket – közölte Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója.

A Déri Múzeum állandó és időszaki kiállításai közül Angi János az újra együtt látható Munkácsy-trilógiát és a Várad kincsei című, a katolikusok Debrecenbe történő visszatérésének 300. évfordulójának emléket állító tárlatot emelte ki.

A Modemben az Antal-Lusztig-gyűjteményből júliusban megnyíló kiállítás kulisszái mögé tekinthetnek be a Múzeumok éjszakáján odalátogatók – tette hozzá, megemlítve, hogy ezen az éjszakán lesz először látható a Medgyessy Ferenc szobrászművész életművét bemutató kiállítás a róla elnevezett emlékmúzeumban.

Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium nagykönyvtárának és múzeumának igazgatója hozzátette: a kollégium felújítási munkálatai miatt a korábbi években a belső udvarban megrendezett eseményeknek ezúttal a nagytemplom és a Református Kollégium közötti emlékkert ad majd otthont a Múzeumok éjszakáján.

Az állandó kiállítások mellett a református gimnázium természettudományi gyűjteményét is megnyitják a látogatók előtt – jegyezte meg az igazgató.

A Református Nagytemplomban Kossuth-kiállítással, bibliatörténeti tárlattal várják a látogatókat, akik felmehetnek a nyugati torony kilátójába, illetve a templom felújítása során kialakított, a két tornyot összekötő panorámarámpára – ismertette Molnár Szabolcs, a nagytemplomi egyházmegye lelkipásztora.

A templomban egyébként megpihenhetnek, felöltődhetnek a Múzeumok éjszakája sokszínű helyi programjainak résztvevői – tette hozzá.

A Múzeumok éjszakáját Fekete Károly tiszántúli református püspök és Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere nyitja meg szombat délután a Déri téren – hangzott el a tájékoztatón.