Debreceni Terápiás Ház

Czibere Károly: nem ismétlődhet meg a Debreceni Terápiás Ház esete

Helyi hírek

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint le kell vonni a tanulságokat a Debreceni Terápiás Ház ügyéből, és rendszerszintű garanciák kellenek, hogy minden esetet elkerülhessenek, amely hasonló körülmények kialakulásához vezethet.

Czibere Károly kedden egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: amint a tudomásukra jutott a debreceni eset, azonnali és rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, amelynek remélhetőleg eredménye lesz két héten belül. Meglesznek a következményei az esetnek – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy “vezetői, menedzsmentfelelősségre” gyanakodnak, de meg kell várni a vizsgálat eredményét. Meg kell vizsgálni azt is, hogy van-e olyan belső szabályozási vagy figyelemhiány, együttműködési probléma, amely ide vezethetett – vélekedett. Közölte: nem tartja elképzelhetőnek, hogy jelenleg más hasonló eset is lehetne, de ha mégis, “azonnal rendet fogunk tenni”. Megdöbbentő, méltatlan körülményeket találtak Debrecenben, ezért kell minden ilyen esetben azonnal, szigorúan rendet tenni, és “ha valaki nem oda való, akkor azt el kell tanácsolni ettől a pályától” – fogalmazott.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról az ombudsmani vizsgálatról, amelyet a Debreceni Terápiás Házban folytattak le Székely László alapjogi biztos hivatalának munkatársai, előzetes bejelentés nélkül. Az intézményben feltárt visszásságok miatt az ombudsman ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett. A 250, fogyatékossággal élő embert gondozó intézményben nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a dokumentumokban a “debilitás” és “idióta” szavakat is használják, emellett a gondozottak szexuális életét és gyermekvállalását is korlátozzák, illetve megakadályozzák – írta a napilap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt követően közölte: amint tudomására jutott a Debreceni Terápiás Ház Pszichiátriai Betegeket és Értelmi Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Bentlakásos Szociális Otthonnal kapcsolatos ombudsmani jelentés, utasította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, az intézmény fenntartóját, hogy indítson ellenőrzést az ügyben.