Wizz Air

A Portugáliából érkezőknek is karanténba kell vonulniuk Angliában, nincs EU-tagállam a zöld listán

Európa
Koronavírus

Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány karanténmentes belépést biztosító “zöld” utazási listáján.

A zöld kategóriás országok listájára a múlt csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

A brit kormány azzal indokolta Portugália – az eddigi egyetlen zöld kategóriás EU-ország – átsorolását a sárga kategóriába, hogy Portugáliában az elmúlt időszakban csaknem megkétszereződött a pozitív koronavírus-tesztek aránya az összes elvégzett szűrővizsgálaton belül.

Kedd reggeltől hét ország – Afganisztán, Bahrein, Costa Rica, Egyiptom, Sri Lanka, Szudán, valamint Trinidad és Tobago – a legszigorúbb, vörös kategóriába került át.

A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént.

E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár, és néhány atlanti, illetve karibi szigetcsoport.

A sárga kategória a legnépesebb országcsoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – Portugália kedd reggeltől érvénybe lépett átsorolásával – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot, Franciaorszégot és Olaszországot is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

Portugália keddi átsorolása előtt valóságos légihíd indult Anglia és a portugáliai üdülőhelyek között, amelyeken több tízezer brit turista tartózkodott a kormányrendelet kihirdetése idején. Még kedd hajnalban is többtucatnyi különgép hozta az utasokat, akik közül nagyon sokan üdülésük tervezett letelte előtt voltak kénytelenek hazatérni.

A BBC rádió keddi beszámolója szerint a szigorító rendelet kedd reggeli életbe lépése előtti utolsó ilyen különjáratot a Wizz Air légitársaság teljesítette a dél-portugáliai Faro és az észak-angliai Doncaster-Sheffield repülőtér között.

Tim Alderslade, a brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK vezérigazgatója kedden a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az ilyen jellegű kormányzati kockázatkezelés mellett “nagyon nehéz elképzelni, hogy lesz ebből nyári utazási szezon”.

Alderslade arra utalt, hogy Portugália alig három héttel mostani átsorolása előtt, az új színkódos rendszer bevezetésének napján még a zöld kategóriába került.

MTI: Kertész Róbert