Dr. Czakó Gábor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportjának vezetője.

Kvantumhatások az atomi terepasztalon – Dr. Czakó Gábor második Lendület-pályázatát nyerte el

Újabb öt évre elnyerte az MTA Lendület kutatói pályázatát Dr. Czakó Gábor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportjának vezetője. Az új Lendület-projektben olyan modellt fejlesztenek, amely a kémiai reakcióban részt vevő elektronok mellett a jóval nehezebb atommagok mozgását is kvantummechanikai egyenletekkel tudja leírni.

PTE: magyar szakmai segítséggel létesül virológiai laboratórium Brazíliában

Dél-Amerika első BSL-4-es, azaz a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

Szeged, napvitorla, Kárász utca

Friss adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C). A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, így ott az elmúlt év középhőmérséklete 15,2 °C volt. Ez utóbbi érték olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki. […]

Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, kutató, kutatóprofesszor, köszöntés, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, ünnepi ülés, egyetem

Előrelépett a legjobb európai egyetemek között az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem tizennégy helyet javított a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló rangsorán. A 2024. július 10-én publikált listán Európában a 228. lett az SZTE, a kelet-európai régiós listán a 11. helyen végzett. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi intézmény között szerepel a szegedi egyetem.

Szeged, Gyermekklinika, klinika, egészségügy, gyógyít, orvos, beteg

Két panelműtőt és egy hat ágyas őrzőt hoznak létre a szegedi gyermeksebészeten a kormányzati pénzből

Ahogyan azt a Szegedi Nap is megírta, kiegészíti a magyar kormány a szükséges összeggel, azaz 1,3 milliárd forinttal a szegedi gyermeksebészet felújításához szükséges pályázati forrást. Így összesen 3,2 milliárd forintból fejezik be a folyamatban lévő beruházást a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján, ahol egyebek mellett két panelműtőt és egy hat ágyas őrzőt hoznak létre.

Új megoldásokat keres a járomspórás gombafertőzésekre Dr. Nagy Gábor, az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója. Fotó: SZTE/Kovács-Jerney Ádám

A kígyógombákat vizsgálták a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai

A kizárólag korhadékbontónak vélt kígyógombákat (Mycena s. s.) vizsgálták a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, és megállapították, életmódjuk jóval változatosabb a korábban gondoltnál – közölte a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó intézmény a honlapján.

Szeged, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, Állam- és Jogtudományi Kar, jogi kar, jogász, diplomaosztó, TIK

Egyre népszerűtlenebbek a pedagógusképzések a fiatalok körében

Nem sok van már hátra a ponthatárok kihirdetéséig, az eduline.hu ennek apropója kapcsán összegyűjtötte azokat az állami ösztöndíjas, nappali tagozatos szakokat, amelyeket egyetlen diák írt csak be első helyre. Az összesítésből kiderült: angol nyelven folyó gazdálkodási és menedzsment, a szintén angol nyelvű gépészmérnök és mezőgazdasági mérnök szak, de a szlavisztika, germanisztika és a pedagógusképzések is […]