Ifjú kutatók a TTK nyári táborában

Egyetem

Rekordszámú, mintegy háromszáz jelentkező közül választották ki a Természettudományi és Technológiai Kar idei nyári táborának résztvevőit.

– Miközben mindenki arról beszél, hogy kevés fiatal érdeklődik a természettudományok iránt, addig mi ennek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Minden eddigi rekordot megdöntött a Természettudományi és Technológiai Kar nyári táborába jelentkezők száma, több mint 270 fiatal küldte be pályázatát a 105 helyre – mondta el Pintér Ákos dékán a TTK nyári táborának hétfői megnyitóján a Kémiai épület K2-es előadójában. A dékán hozzátette: nem csak Debrecenből és szomszédos megyékből – például Nyíregyházáról és Kisvárdáról –, de a fővárosból és a Dunántúlról is érkezetek résztvevők a táborba.

Kun Ferenc oktatási dékánhelyettes a kar intézeteit és képzési kínálatát mutatta be a fiataloknak, kiemelve, hogy a leendő hallgatók tíz alapképzési, valamint az azokhoz kapcsolódó tizenegy mesterképzési szak közül választhatnak. A dékánhelyettes felidézte, hogy a Fizikai Intézet által szervezett első tábornak 2011-ben még csak tizennyolc résztvevője volt, de azóta volt már olyan év is, amikor mintegy száznegyvenen ismerkedtek meg a természettudományok világával. Kun Ferenc kiemelte: idén is a legszínvonalasabb dolgozatok készítőit válogatták be a táborba, ahol a leendő egyetemisták megtudhatják, hogy milyen kutatónak lenni.

A hét folyamán minden diák kap egy kutatói feladatot, amelyet a témavezető felügyelete mellett a kar műszereinek segítségével kell kidolgozni. Idén a legtöbben, 33-an biológiai témát választottak, 23-an kémiait, 18 diák földtudományit, 16-an fizikait és 15-en matematikait.

A délelőttök folyamán a témavezető felügyelete mellett minden diák a saját kutatási projektével foglalkozik, míg délutánonként a kar öt intézete mutatja be tevékenységét. Hétfőn a Földtudományi Intézet egy kirándulás keretében ismerteti meg a fiatalokat Debrecen környékének geológiailag meghatározó helyeivel, kedden a Fizikai Intézet mutatkozik be az Agórában, szerdán a Biológiai és Ökológiai Intézet, csütörtökön a Matematikai Intézet, pénteken pedig a Kémiai Intézet kutatásaival ismerkedhetnek meg a diákok. A tábor utolsó napján a diákok konferenciát tartanak, ahol a résztvevők kutatómunkájuk eredményeit rövid prezentációkban mutatják be. A tudományos előadások mellett a kikapcsolódásra is jut idő az egy hét alatt: táncházzal, sportprogramokkal, városnézéssel és vetélkedőkkel készültek a szervezők.

unideb.hu